Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

Emina i Emir Geca pobjednici 21. dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja”

Ovogodišnji festival “Šta se pjesmom sanja“ održan je u specifičnim uslovima zbog epidemiološke situacije. Autori kompozicija bili su iz BiH i Srbije, dok su izvođači bila djeca iz Goražda

Emina i Emir Geca pobjednici su 21. Internacionalnog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja“ koji je sinoć održan u Goraždu.

Pobjednici su izveli pjesmu “Dječiji snovi“ koju je napisala Emina Geca, autor muzike je Muris Hubjer, dok je autor aranžmana Adnan Mušanović.

Stručni žiri drugo mjesto dodijelio je Adeli Obuća sa kompozicijom “Ruku ti pružam“, dok je treće mjesto osvojio Nasr Aleta sa pjesmom “Zvonjava“.

Dječiji žiri prvu nagradu dodjelio je Hani Sijerčić koja je izvela pjesmu “Moja mama“ a njoj je pripala i nagrada za najmlađu učesnicu koju je dodjelilo Udruženje “Djeca Evrope“.

Drugo mjesto po ocjeni dječijeg žirija osvojio je Eman Lapo za kompoziciju “Deda moj“, dok je treće pripalo Hannan Raščić koja se predstavila sa pjesmom “Vesela gimnastičarka“.

Odlukom stručnog žirija, nagrada za najbolji tekst dodjeljena je Slavku Klisuri za kompoziciju “Gdje se krije snaga“, a Klisura je tradicionalno osvojeni novčani iznos poklonio Odjeljenju djece sa posebnim potrebama u OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija“.

Nagradu za najbolju muziku osvojio je Milivoje Ilić (Srbija), a za najbolji aranžman Adnan Mušanović. Nagrada stručnog žirija za najbolji scenski nastup pripala je Iman Bajrović koja je izvela “Pjesmu o sreći“.

Ovogodišnji festival “Šta se pjesmom sanja“ održan je u specifičnim uslovima zbog epidemiološke situacije. Autori kompozicija bili su iz BiH i Srbije, dok su izvođači bila djeca iz Goražda.

U sali Centra za kulturu festival su pratili samo roditelji učesnika, dok su svi ljubitelji dječije pjesme manifestaciju mogli pratiti online.

I sa ovogodišnjeg festival izdat je CD sa svim kompozicijima koji će biti distribuiran širom BiH i van njenih granica, dok će medijski pokrovitelj RTV BPK Goražde snimak manifestacije emitovati u okviru novogodišnjeg programa.

Organizator festivala je JU Centar za kulturu Goražde pod pokroviteljstvom Grada Goražde, a manifestaciju su podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca i Ministarstvo civilnih poslova BiH.