Ensar Berber: Postavka slika u Vijećnici za porodicu Berber emotivan moment

obitelj_berber

Postavka posthumna retrospektivne izložbe slika bh. umjetnika Mersada Berbera u Sarajevu za porodicu Berber emotivni je moment, a posebno im mnogo znači što je upriličena u prostoru Vijećnice.

Ensar Berber, sin Mersada Berbera, istaknuo je novinarima danas u Vijećnici vrhunsku organizaciju i topao prijem prilikom organizacije izložbe. Slične utiske imaju i sa sinoćnjeg otvaranja, a nada se da će naredna dva mjeseca izložba biti dobro posjećena. Mišljenja je da događaji poput ovoga doprinose i raznolikoj ponudi karakterističnoj za velike gradove tokom ljeta i obogaćuju sadržaje koji su posebno bitni za razvoj turizma.

Kaže da porodica Berber pozdravlja i činjenicu da je njegovom ocu u čast formiran i Klub Mersada Berbera, koji čine intelektualci raznih profila ali su oni prije svega Berberovi prijatelji s kojima se družio u Sarajevu, Zagrebu i Dubrovniku. Nedavno su se okupili u Sarajevu da bi osvježili sjećanja na te trenutke. Planiraju to raditi godišnje, a shvaćaju to kao obavezu da podsjete na tog velikana čije je djelo „već nadživjelo autora“.

Akademski slikar Mersad Berber (Bosanski Petrovac 1940. – Zagreb 2012.) svrstan je među najveće slikare neoklasiciste njegovog doba. Dobitnik je brojnih nagrada, a izlagao je u svim većim gradovima svijeta.

Prva posthumna retrospektivna izložba slika Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber-Alegorija Bosne” otvorena je sinoć u arhitektonski prilagođenom holu sarajevske Vijećnice. Dva mjeseca bit će postavljena najvažnija djela Mersada Berbera, nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti. Prošlo je pet decenija otkada je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova Mersada Berbera.