Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Etnološka izložba “Moje mjesto je ovdje” u Zamaljskom muzeju BiH

FNA_67132

Etnološka izložba „Moje mjesto je ovdje“ otvorena je u etnološkom odjeljenju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

To je izložba predmeta iz porodičnog nasljeđa, koje su građani darivali smatrajući da je muzej najbolje mjesto za njihovo trajno očuvanje. Svaki od eksponata priča vlastitu priču s vremenskom patinom, podsjeća na prošlost i nastavlja da živi novi, poseban život u muzejskom prostoru.

Najviše su to primjerci tekstilnog pokućstva, ručni radovi vezenih ukrasa i tkane serdžade, ali i stara puška, dječija kolijevka od pruća, alatke iz radionica, igračke, odjeća, obuća i druge stvari koje imaju i emotivnu vrijednost za darivatelje zbog čega su oni smatrali da je najsigurnije dati ih na muzejsko čuvanje.

Brojne porodice i pojedinci darivali su ove predmete u periodu od deset godine danas, kazali su na otvorenju izložbe zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Marica Filipović i autor izložbe, kustos u Odjeljenju za etnologiju Ernis Šljivo.

Cilj izložbe je izraziti zahvalnost građanima koji su darovali dio lične i porodične zaostavštine i tako se pokazali kao stvarni kreatori, nosioci kulturne baštine Bosne i Hercegovine

Primjerci koji nisu uvršteni u ovu postavku nisu manje interesantni i lijepi, naprotiv, vjerovatno će naći svoje mjesto u nekim budućim postavkama, napomenuo je kustos Šljivo.

Neki od predmeta prikupljeni su i tokom muzejskog istraživačkog rada na terenu širom BiH.