“Evropski dani jevrejske kulture” i u Sarajevu

jevreji

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija” i Jevrejska opština u Sarajevu učestvuju i ove godine u međunarodnoj manifestaciji “Evropski dani jevrejske kulture 2017” koja se danas održava u 35 zemalja širom Evrope.

Tim povodom, večeras će u Jevrejskoj opštini u Sarajevu biti otvorena izložba Nacionalne biblioteke Izraela pod nazivom “Dijaspora”, što je ujedno i tema ovogodišnjih Evropskih dana jevrejske kulture.

U nastavku programa manifestacije bit će upriličeni – predavanje “Sefardska muzika u Bosni i Hercegovini”, a predavč će biti prof. David Kamhi, profesor Muzičke akademije u Sarajevu u penziji, te projekcija filma “Sarajevo mi sevdad de oro” (Sarajevo moj grad od zlata), autorice Klare Pelja.

“Evropski dan jevrejske kulture” započinje svoje postojanje 1996. godine u Alzasu (Francuska) kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. godine ova se priredba proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine s pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja, među kojima je bila i Bosna i Hercegovina, i zvanično postala evropska manifestacija, saopćeno je iz Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”.