Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor Festivala "Sarajevska zima"

FACM Ibrahimu Spahiću dodijelila priznanje “Mediterranean Citizens’ Card”

ibrahim spahic fena

Priznanje je Dokument kojim se ohrabruje rad na regionalnoj integraciji, međusobnom priznavanju, poštovanju ljudskih prava, miru i napretku za narode Mediterana, a povod je 10. godišnjica te Fondacije

Fondacija Skupštine Građana i Građanki Mediterana (FACM) je predsjedniku Međunarodnog centra za mir i direktoru Festivala “Sarajevska zima” Ibrahimu Spahiću dodijelila priznanje “Mediterranean Citizens’ Card”.

Priznanje je Dokument kojim se ohrabruje rad na regionalnoj integraciji, međusobnom priznavanju, poštovanju ljudskih prava, miru i napretku za narode Mediterana, a povod je 10. godišnjica te Fondacije.

Spahić je tim povodom istakao da mu je izuzetna čast posjedovati taj simbolički lični dokument jer je čitav život angažiran na afirmaciji Bosne i Hercegovine kao mediteranske države i jedne od ključnih civilizacijskih raskrsnica i središta jedinstva kulturnih raznolikosti.

Priznanje je to, ističe Spahič, građankama i građanima BiH koji su oduvijek prepoznavali značaj građanskog društva.

– Naredne nedjelje sa desetinama drugih organizacija civilnog društva našeg zajedničkog mora potpisujemo novu Konvenciju o pravima na Mediteranu u Italiji. Posvećeni smo miru, slobodi, sigurnosti i ljudskim pravima i posebno u vrijeme aktuelnih događaja u Evropi – najavio je Spahić.

Priznanje FACM, dodao je, značajan je poticaj da doprinese jačanju snaga građanskog društva i da sinergijski djeluje na Mediteranu i u svijetu.

U tom kontekstu Spahić je pokrenuo inicijativu o formiranju Muzeja mira i Internacionalnog Instituta za prevenciju konflikata i globalnu javnu diplomaciju.

Fondacija Skupštine građana i građana Mediterana (FACM) je mreža koja promovira dijalog, prijedloge i djelovanje, kao i poštovanje kulturne i ekološke raznolikosti na Mediteranu. Njegova suštinska vokacija je ojačati pojavu mediteranskog građanstva kao odlučujućeg aktera u vlastitoj sudbini, saopćeno je iz IPCS-a.