sarajevo

Festival “Baščaršijske noći“: Posjetioci uživali u večeri posvećenoj sevdahu

bascarsijske noci

Koncert sevdaha je održan na Centralnoj pozornici Vijećnica, a posjetioci su mogli da uživaju u najljepšim pjesmama iz tradicionalne riznice, u izvedbi najboljih i najautentičnijih izvođača sevdalinke današnjice

Večeras je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, održana Večer sevdaha u okviru festivala “Baščaršijske noći“, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert sevdaha je održan na Centralnoj pozornici Vijećnica, a posjetioci su mogli da uživaju u najljepšim pjesmama iz tradicionalne riznice, u izvedbi najboljih i najautentičnijih izvođača sevdalinke današnjice.

Nastupilo je ukupno 15 vokalnih solista iz Bosne i Hercegovine i regiona. Sve izvođače pratio je veliki orkestar i hor RKUD-a ”Proleter” Sarajevo i kombinovani orkestar Fondacije SEVDAH pod umjetničkim rukovodstvom i u aranžmanima Damira Galijaševića.

Učestvovali su brojni izvođači kao što su Nedeljko Bilkić (Srbija), Nedžad Salković, Sejo Pitić, Alma Subašić, Ferid Avdić, Merima Njegomir (Srbija), Zanin Berbić, Dragan Račić (Crna Gora), Mensura Bajraktarević, Hasiba Agić, Avdo Lemeš, Pavao Anić (Hrvatska), Hamza Šantić, Safet Bučo, a gost programa je bio Josip Pejaković.

Ovogodišnji 25. festival “Baščaršijske noći” održava se u tradicionalnom terminu od 1. do 31. jula u Sarajevu.

Festival “Baščaršijske noći“ ove godine građanima Sarajeva je donio raznolikost sadržaja, a programi se održavaju na lokacijama BKC, Centralna pozornica Vijećnice, Svrzina kuća, Dječija kuća, Grbavička bb, Boško Buha.

Ulaznice za sve programe festivala mogu se dobiti besplatno na prijavnici Bosanskog kulturnog centra od 9 do 18 sati. Organizatori pozivaju sve građane koji se odluče da posjete neki od programa festivala, da se pridržavaju svim propisanih epidemioloških mjera.

Također je omogućen i prijenos uživo za neke programe ovogodišnjeg festivala putem YouTube kanala BKC-a.