sarajevo

Festival dječije umjetnosti prilika za afirmaciju vrijednosti kulture

festival (1)

Ovogodišnje peto festivalsko izdanje otvorit će predstava “Ježić Žožo” Pozorišta za djecu Kragujevac

Festival dječije umjetnosti (FEDU), prvi internacionalni umjetnički festival za djecu u Bosni i Hercegovini i regionu zamišljen da bude spoj umjetnosti i igre, edukacije i zabave, obrazovanja i invencije, bit će održan od 3. do 7. maja u Sarajevu.

Prilika je to i za afirmaciju pozorišta, knjige, muzike, slikarstva i kiparstva, kao i i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze.

Ovogodišnje peto festivalsko izdanje otvorit će predstava “Ježić Žožo” Pozorišta za djecu Kragujevac koja će biti izvedena na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, a uslijedit će program sjajnim dječijih predstava, muzičkih događaja, kreativnih radionica, književnih karavana, bazara i drugih vrijednih sadržaja koji mogu samo oplemeniti mališane.

U Takmičarskom programu djeca će imati priliku pogledati predstave – “Pinocchio” (ZKL Zagreb), “Prva priča” (Točka na i Zagreb), “Avanture maloga Juju” (GKL Rijeka), “Čudesni kontinenti” (Nevid teatar Banja Luka), “Djevojčica sa šibicama” (Mini teatar Ljubljana), “Začarani grad” (Pozorište lutaka Niš), “Bajka o izgubljenom vremenu” (Pozorište lutaka Mostar), “Pepeljuga” (GKJI Vinkovci i GKBM Osijek) te “Jagor” (KKD “Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod).

Upravo predstava “Jagor” zatvorit će 5. FEDU na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, uz svečanost dodjele nagrada.

Festival je takmičarskog karaktera u ukupnom novčanom fondu od 10.000 KM.

Na prošlogodišnjem Festivalu broj učesnika je prelazio brojku od 300, dok je više hiljada djece potpuno besplatno uživalo u svim sadržajima koje su za njih pripremili profesionalni teatri, muzičke grupe, književnici i likovni umjetnici iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Ove godine jedan dio festivalskog programa bit će prebačen u Kakanj, gdje će u KSC Kakanj biti izvedene dvije predstave, nekoliko radionica, kao i druženje sa dječijim piscima koji će također nastupati u Brezi i Kraljevoj Sutjesci.

Partneri su Općina Stari Grad, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture, ali i drugi prijatelji projekta.