Festival i smotra folklora u Bugojnu

folklor

Gradski folklorni ansambl “Bugojno“ organizirao je 11. internacionalni festival folkora i Smotru folklora “Ajvatovica 2017“, u sklopu programa obilježavanja Dana općine i “507 Dana Ajvatovice“.

Događaj je privukao veliku pažnju ljubitelja folklorne tradicije s područja gornjovrbaske regije, koji su aplauzima nagradili nastupe svih učesnika.

Uz GFA “Bugojno“ i folklorni ansambl HKD “Napredak“ Bugojno, nastupili su članovi KUD-a “Saobraćajac“ iz Sarajeva, KUD-a “Fadil Dogdibegović Dikan“ iz Kaknja, KUD “Karaula“ iz Travnika, i gosti iz Republike Hrvatske – članovi KUD-a “Filip Dević“ iz Splita.

Rukovodilac bugojanskog ansambla Enes Šehić zahvalio je svima koji pomažu folklor u tome gradu, i ukazao na važnost održavanja folklornih smotri i festivala.

-Ovo je potvrda da želimo sačuvati tradiciju naroda s prostora bivše države, prilika da uspostavimo nove, i unaprijedimo već uspostavljene prijateljske veze i dobrosusjedske odnose, i uživamo u igri i pjesmi – kazao je.

Također, prisutnima su se obratili predsjedavajući Opinskog vijeća Igor Vrljić i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić kojem je, u znak zahvalnosti za podršku koju pruža GFA “Bugojno“, uručen prigodan poklon – umjetničko djelo mladog bugojanskog slikara Selmira Mulasmaića.

Internacionalni festival folklora i Smotru folklora “Ajvatovica 2017“ zvanično je otvorio muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

-Ova raznolikost koju vidimo uvijek vodi ka jedinstvu – jedinstvu ljudskog roda, jedinstvu zajedništva, jedinstvu saradnje među ljudima. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati priliku organizirati slične manifestacije – naglasio je.