Kultura

jubilarni dvadeseti

Festival “Kao nekad pred Božić” 11. decembra u ‘Domu mladih’

02/12/2019

Pozitivni učinci te manifestacije već godinama se ogledaju kroz podizanje kvalitete kulturne ponude, nastup mnogobrojnih eminentnih izvođača iz BiH i regije te kroz publicitet i međunarodnu medijsku izloženost

Dvadeseti festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2019” bit će održan 11. decembra u dvorani “Dom mladih” u Skenderiji.

Najveća predbožićna manifestacija u BiH autorsko je djelo Marija Pejića iz 2000. godine, koje svojom veličinom i značajnošću već 20 godina generira visoke stupnjeve medijske pokrivenosti i prestiža. Prvi festival održan je 2000. godine u sarajevskom klubu “Labirint”.

Pozitivni učinci te manifestacije već godinama se ogledaju kroz podizanje kvalitete kulturne ponude, nastup mnogobrojnih eminentnih izvođača iz BiH i regije te kroz publicitet i međunarodnu medijsku izloženost.

Globalna medijska pažnja, usmjerena na Sarajevo kao grad domaćin Festivala “Kao nekad pred Božić”, čak i za relativno kratko vrijeme doprinosi velikom značaju koji grad, županija i država dobivaju od takvog publiciteta.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marijo Pejić, utemelitelj Festivala, ističe da vizija i misija Festivala podrazumijevaju da se katolička tradicija i hrvatski kulturni identitet u Sarajevu i BiH, u cjelini duhovnog i materijalnog, sačuvaju u suvremenom bh. društvu kao integralni dio bh. identiteta.

– Festival harmonizira osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu u BiH i osjećaje pripadnosti i privrženosti multinacionalnoj, multikulturalnoj i multikonfesionalnoj domovini Bosni i Hercegovini, u kojoj taj narod stoljećima živi zajedno s pripadnicima drugih etnija i konfesija – poručuje Pejić.

Festival je dobio brojna priznanja i nagrade za doprinos očuvanju tradicijske kulturne baštine u BiH.

Kako je najavljeno iz Press službe HNV-a BiH, ulaznice za Festival “Kao nekad pred Božić” mogu se kupiti na biletarnici “Doma mladih”, na platou Skenderije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.