Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogat program

Festival književnosti Poligon razbijat će stereotipe i predrasede o Mostaru

Untitled (1)

Ovogodišnji festival prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktuelna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana prva press konferencija povodom Festivala književnosti Poligon, koji će se održati u Mostaru od 10. do 13. oktobra.

Poligon je festival koji se održava od 2013. godine i od samog osnivanja je prepoznatljiv događaj, koji Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Evrope, te razbija stereotipe i predrasede o gradu.

Ovogodišnji festival prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktuelna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike.

Budući da Mostar i Mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban način mogu se poistovjetiti sa ovom temom te je reinterpretirati u diskursu sa gostima ovogodišnjeg festival koji dolaze iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije.

“Migrantska kriza postavila je vrlo važno pitanje o identitetu savremene Evrope, njegovoj kompleksnosti i problematici. Odgovor na ovu krizu u velikoj mjeri potstakao je populistički val koji je na površinu izvukao stereotipe i predrasude, ali i pokazao na što smo sve spremni kada treba pomoći ljudima u nevolji.”- kazao je Mirko Božić, direktor festivala.

Ovogodišnji gosti festivala su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Katja Grcić, Danilo Lučić, Russ Litten i mnogi drugi.

Posebna Stavka festivala je i posjeta školama, gdje će gosti festivala školarcima dati potpuno novu perspektivu na ono što čitaju. Škole koje će ove godine imati ti čast su: OŠ “Petar Bakul”, “IV Osnovna škola”, “United World College” i “Gimnazija fra Grgo Martićo”.

Ove godine, gosti festival će posjetiti i Tekiju u Blagaju, Manastir Žitomislići i Vinariju Brkić.

Program ovogodišnjeg festivala održat će se u mostarskom HNK, Hrvatskom domu Herceg-Stjepan Kosača i Pozorišnoj kafani.