sarajevo

Festival kratkog filma “Prijateljstvo“ stigao u BiH

festival prijateljstvo bih

Umjetniči direktor festrivala Mehmet Lutfi Sen istakao je da je između 789 prijavljenih filmova iz 76 zemalja u istanbulskim kinima 14., 15. i 16. decembra prikazano 17 odabranih filmova

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske i uz podršku Generalne direkcije za kinematografiju Ministarstva za turizam i Općine Istanbul (IBB), u organizaciji Balkon Filma organiziran je Međunarodni festival kratkog filma “Prijateljstvo” čiji će dio projekcija biti održan i u BiH, kazao je direktor festivala Faysal Soysal.

On je istakao da je jedan od ciljeva festivala “Prijateljstvo“ povezivanje sa zemljama u kojima je osmanlijska vladavina ostavila tragove bliskog prijateljstva.

– Planirano je da se svake godine uspostavi most prijateljstva s drugom zemljom i da ona bude jedna od lokacija održavanja festivala – kazao je Soysal.

Umjetniči direktor festrivala Mehmet Lutfi Sen istakao je da je između 789 prijavljenih filmova iz 76 zemalja u istanbulskim kinima 14., 15. i 16. decembra prikazano 17 odabranih filmova, i isto toliko filmova u kategoriji izbora Filmovi za dugo sjećanje, također na temu prijateljstva.

– Filmovi su odabrani među prijavama koje su pristigle iz različitih zemalja, Francuske, Belgije, Irana, Kazahstana, Italije, Kirgistana, Španije, Grčke i Estonije. Pored toga u kategoriji Panorama premijerno je u Turskoj prikazano još 14 filmova koji su dobili nagrade na međunarodnim takmičenjima – kazao je Lufti Sen.

Na programu u BiH bit će prikazan i film “Sladoled”, čiji je režiser ujedno i predsjednik komisije festivala Yuksel Aksu, te “Izgubljena vremena”, dokumentarni film o žrtvama rata u BiH.

Ovaj dokumentarni film premijerno će se prikazati u BiH, a ima za cilj čuvanje od zaborava uspomene na Hatidžu Mehmedović. Pored toga održat će se i dva panela na temu “Da li je moguće prijateljstvo u međunarodnim odnosima?” i “Prijateljstvo u kinematografiji”.

Projekcije festivala “Prijateljstvo“ u BiH bit će održane u Kulturnom centru Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, 22. i 23. decembra od 13 do 18 sati.