Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut "Yunus Emre"

Festival kratkog filma “Prijateljstvo“ stiže u BiH

Yunus Emre

Na programu u BiH biće prikazan i film “Sladoled”, čiji je režiser ujedno i predsjednik komisije festivala Yuksel Aksu, te “Izgubljena vremena”, dokumentarni film o žrtvama rata u BiH

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske i uz podršku Generalne direkcije za kinematografiju Ministarstva za turizam i Općine Istanbul (IBB), u organizaciji Balkon Filma organizovan je Međunarodni festival kratkog filma “Prijateljstvo” čiji će se dio projekcija održati i u BiH. Direktor i glavni organizator festivala su režiser Faysal Soysal i Mehmet Lutfi Sen, saopšteno je iz Instituta “Yunus Emre”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Između 789 prijavljenih filmova iz 76 zemalja u istanbulskim kinima Beyoglu Sinemasi, Kadikoy Sinemasi, Salt Galata, na Univerzitetu Bahcesehir i Univerzitetu u Istanbulu između 14, 15. i 16. decembra prikazano je 17 odabranih filmova, i isto toliko filmova u kategoriji izbora Filmovi za dugo sjećanje, također na temu prijateljstva. Filmovi su odabrani među prijavama koje su pristigle iz različitih zemalja poput Turske, Francuske, Belgije, Irana, Kazahstana, Italije, Kirgistana, Španije, Grčke i Estonije. Pored toga u kategoriji Panorama premijerno je u Turskoj prikazano još 14 filmova koji su dobili nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Jedan od ciljeva festivala “Prijateljstvo“ je povezivanje sa zemljama u kojima je osmanlijska vladavina ostavila tragove bliskog prijateljstva. Planirano je da se svake godine uspostavi most prijateljstva sa drugom zemljom i da ona bude jedna od lokacija održavanja festivala.

Projekcije festivala “Prijateljstvo“ u BiH biće održane u Kulturnom centru Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, 22. i 23. decembra od 13 do 18 sati.

Na programu u BiH biće prikazan i film “Sladoled” čiji je režiser ujedno i predsjednik komisije festivala Yuksel Aksu, te “Izgubljena vremena”, dokumentarni film Soysala o žrtvama rata u BiH. Ovaj dokumentarni film premijerno će se prikazati u BiH, a ima za cilj čuvanje od zaborava uspomene na Hatidžu Mehmedović. Pored toga održat će se i dva panela na temu “Da li je moguće prijateljstvo u međunarodnim odnosima?” i “Prijateljstvo u kinematografiji”.