Kultura

prolongiran zbog epidemije

Festival “Mostarska liska” ove godine u septembru

15/06/2020

Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra, u 20 sati, izvedbom predstave "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo

Javna ustanova Narodno pozorište Mostar (NPM) obavještava javnost kako će 17. međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2020” biti održan od 25. do 30. septembra ove godine nakon što je odgođen u aprilu uslijed proglašenja epidemije koronavirusa.

“S namjerom podržavanja domaće produkcije i istovremeno smanjivanja rizika koje sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, odlučili smo se izvršiti reselekciju predstava pa će ovogodišnji program festivala biti okrenut bosanskohercegovačkoj produkciji i kazalištima”, ističu iz Narodnog pozorišta Mostar.

Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra, u 20 sati, izvedbom predstave “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naredne večeri, 26. septembra, na repertoaru je predstava “Istina” Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, a predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banje Luke, dok će u nedjelju, 27. septembra, biti upriličena predstava “Identitluk”, nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji NPM-a, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara, navodi se u priopćenju.

Ponedjeljak, 28. septembra, rezerviran je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića, a posljednjeg dana natjecateljskog dijela festivala, u utorak, 29. septembra, posjetitelji će moći uživati u izvedbi predstave “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Čorba od kanarinca” autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

“S obzirom da je Vlada Federacije BiH ukinula stanje prirodne nesreće, rukovodstvo Narodnog pozorišta Mostar procijenilo je kako su omogućeni uvjeti za nastavak priprema, organizacije i realizacije Festivala uz sve mjere zaštite i prevencije, a osim natjecateljskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja koji će biti objavljeni neposredno prije početka”, stoji u priopćenju NPM-a Mostar.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.