PYAF

Festival omladinske kulture i aktivizma u Jablanici

PYAF_plakat

Oficijelno otvaranje festivala biće upriličeno u petak, 23. augusta na platou Muzeja „Bitke za ranjenike“ sa početkom u 12h kada će likovni umjetnici započeti svoju prezentaciju crtanjem murala na temu omladinskog stvaralaštva

U periodu od 23. do 25. augusta 2019. godine u Jablanici će se održati festival posvećen omladinskoj kulturi i aktivizmu pod nazivom „PYAF“.

Pod sloganom „From brave art to activism!“, festival će ponuditi niz različitih sadržaja, od crtanja murala, kreativnih radionica, pozorišnih predstava i izložbi do muzičkog programa namijenjenog prvenstveno bh. demo bendovima, a ulaz na sve sadržaje će biti SLOBODAN.

Festival PYAF već drugu godinu zaredom organizuje Omladinski kulturni centar Urban Art i Omladinski klub Pod istim suncem.

„Sa ovim festivalom počinje bitka za hrabru umjetnost i aktivizam koja kreće iz Jablanice i širi se, nadamo se, preko cijele BiH. Naš cilj je dati mladima priliku i mogućnost da pokažu šta znaju i žele ostvariti u svojoj zemlji, ali i unaprijediti omladinski aktivizam koji nam je itekako potreban. Osim toga, PYAF će ponuditi različite kulturno-umjetničke sadržaje svim zainteresovanim građanima i turistima u Jablanici. Nadamo se velikom broju posjetilaca obzirom da se ulaz na festival neće naplaćivati“ poručili su iz organizacionog odbora.

Svi mladi bh. umjetnici do 30 godina starosti, koji se bave crtanjem murala i promocijom omladinskog aktivizma, imali su priliku prijaviti se na učešće u festivalu, kao i demo bendovi koji imaju minimalno jednu autorsku pjesmu. Izabrani umjetnici će svoje radove predstaviti publici u okviru festivalskog programa.

Osim umjetničko-zabavnog programa na festivalu će biti održane i panel diskusije posvećene unaprjeđenju omladinskog sektora i aktivizma u BiH. Jedan od ciljeva ovog događaja je uvezivanje organizacija civilnog društva sa predstavnicima donatorske zajednice, kao i kreiranje novih prijedloga projekata i aktivnosti omladinskog sektora.

Zabranjeno Pušenje i Edo Maajka u revijalnom dijelu programa

Svoje nastupe u revijalnom dijelu programa potvrdio je čuveni bh. reper Edo Majka kao i rock bend Zabranjeno Pušenje.
Tako će prve festivalske večeri, u petak, 23. augusta, nastupiti 3 demo benda, nakon čega slijedi koncert Zabranjenog Pušenja i DJ After Party.
Druge večeri, 24. augusta, nastupaju 2 demo benda, grupa Činčila, Edo Maajka i završni DJ After Party.

Tokom festivala će biti organizovana i besplatna radionica crtanja murala te DJ radionica.

Oficijelno otvaranje festivala biće upriličeno u petak, 23. augusta na platou Muzeja „Bitke za ranjenike“ sa početkom u 12h kada će likovni umjetnici započeti svoju prezentaciju crtanjem murala na temu omladinskog stvaralaštva.

Održavanje festivala pomogli su: Bosnia and Herzegovina Resiliance initative – BHRI (glavni sponzor), kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Jablanica.