počinje 2. AJB DOC

Festival otvara film “Za Samu”, priča o ratnom iskustvu jedne žene

ajbdoc

Publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, navode organizatori AJB DOC-a

Projekcijom filma “Za Samu”, autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa u sarajevskom Cinema Cityju sutra će zvanično biti otvoren 2. Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC, a trajat će do 24. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).
AJB DOC Film Festival će biti otvoren kratkim programom obraćanja organizatora, a čast da otvori AJB DOC Film Festival pripala je filmu iz takmičarske selekcije “Za Samu“ autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa.

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a ovaj film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno boreći se s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke?

Drugi film na otvaranju je “Čistači“ reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija “Last Minute Cinema“, projekcija počinje u 21 sat. Film govori o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa.

Silicijska dolina angažuje pet “digitalnih njuškala“ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje “neprikladnih“ sadržaja s interneta. S druge strane, film prikazuje i drugu dimenziju priče; ljude širom svijeta na čije je živote znatno utjecala internetska cenzura. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najbitnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini, navode organizatori.

Također, od 21. do 24. septembra u terminu od 10 do 12 sati, bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Voditelji treninga i radionice bit će dostupni za izjave medijima u popodnevnim satima.

U nedjelju, 22. septembra u 13 sati u Cinema Cityju bit će održana i prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život“ koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.