Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival sevdalinke u Tuzli ove godine ima takmičarski karakter

1004_sevdalinka

Jubilarni deseti Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” počinje sutra u Bosanskom kulturnom centru Tuzla i trajat će dva dana.

Za razliku od dosadašnjih, ovogodišnji festival, čiji je organizator Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla, prvi put će imati takmičarski karakter.

Predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla Ramiza Milkunić izjavila je na današnjoj konferenciji za medije da je ovogodišnji festival organiziran u najgrandioznijem svjetlu, kada je u pitanju aranžmanski, tekstualni i izvođački dio, dodavši da je i scena posebna.

Prve festivalske večeri bit će predstavljeno 17 novih autorskih pjesama, s tekstovima i aranžmanima u duhu sevdaha.

– Ponosni smo na te pjesme, koje će ostaviti traga, kako u našem gradu, tako i u našem kantonu i državi. Prezadovoljni smo što smo napravili jedno historijsko djelo – poručuje Milkunić.

Druge večeri festivala, koja je revijalnog karaktera, bit će izvedene 24 pjesme sa velikim muzičkim imenima koja su ostavila traga u drugim pravcima muzike, ali i sevdalinke, navela je Milkunić.

Neki od izvođača koji će nastupiti u revijalnom dijelu su Halid Bešlić, Neda Ukraden, Enes Begović, Snežana Đurišić. Jedan od učesnika festivala, Dragan Račić iz Crne Gore iskazao je zadovoljstvo što je dio ove historijske priče.

Smatra da je sevdalinka najljepša pjesma na svijetu, koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a i zaslužuje da bude svjetska nematerijalna, kulturna baština.

Scenografiju potpisuje poznati tuzlanski umjetnik Hari Ejubović, a na čelu festivalskog orkestra je tuzlanski profesor harmonike Dejan Milkunić.

Takmičarske kompozicije su pristigle sa područja cijeloga Balkana ali i Njemačke te Holandije, a žiri ovog festivala čine Ramiza Milkunić, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović, Goran Jeknić i Slobodan Vidović.