Kultura

bkc tuzla

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” u misiji očuvanja te muzičke baštine

22/10/2021

Udruženje muzičkih umjetnika kroz sve aktivnosti, pa i na Festivalu sevdalinke, najveći akcenat i značaj upravo daje mladima jer smatraju da su mladi najvjerniji i najbolji prenosici i baštinici sevdalinke kroz vrijeme

Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, koji će biti održan od 2. do 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, jedini je događaj posvećen sevdalinci u svijetu čiji je cilj društvena i kulturno-historijska misija očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrednije muzičke baštine naših prostora.

– Ove godine u okviru projekta “Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH” publiku očekuje 13. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” i 3. Međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, kao i razne radionice o raznovrsnim temama koje se tiču izvedbe, realizacije, kvalitetne i iskrene promocije izvorne sevdalinke – izjavio je za Fenu umjetnički rukovodilac Festivala Dejan Milkunić.

Festival će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera, revidiran broj publike u Bosansko kluturnom centru Tuzlanskog kantona.

– Prvenstveni cilj Udruženja muzičkih umjetnika još od prije 13 godina na prvom festivalu bio je i sada je očuvanje, promocija i zaštita izvorne sevdalinke kao kulturno-historijskog nematerijalnog blaga BiH, kao i nominacija sevdalinke na UNESCO-ovu Listu nematerijalnog blaga čovječanstva. Ta ideja je upravo potekla od Udruženja muzičkih umjetnika još od 2012. godine i sama nominacija je u završnoj fazi sa velikim brojem realiziranih aktivnosti i rada već nekoliko godina – ističe Milkunić.

Udruženje muzičkih umjetnika kroz sve aktivnosti, pa i na Festivalu sevdalinke, najveći akcenat i značaj upravo daje mladima jer smatraju da su mladi najvjerniji i najbolji prenosici i baštinici sevdalinke kroz vrijeme.

– Kroz ovih 13 godina rada i realizacije aktvnosti uvidjeli smo da mladi itekako vole sevdalinku i iznimno je poštuju, možda čak i više nego što i sami mislimo i na šta smo veoma ponosni. Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo više od 70 posto isključivo mladih, izvođača, autora i baštinika sevdalinke što ovom projektu i njegovim svim aktivnostima daje poseban i jedinstven značaj – zaključio je Milkunić.

Bosanskohercegovačka gradska pjesma sevdalinka jedan je od najznačajnijih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine i kao takva treba da bude i dio svjetskog nasljeđa, smatraju u organizaciji 13. Festivala sevdalinke “Sevdalnko u srcu te nosim”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.