Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raznolik program

Festival “Susret pozorišta lutaka BiH” u Bugojnu od 12. do 16. septembra

lutkarski festival

O najboljim lutkarskim dostignućima odlučivat će tročlani stručni žiri kojeg čine Maja Lučić, Zoran Đerić i Jasminka Požek – Božuta

Susret pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine je najstariji lutkarski festival u BiH, a ove godine, u 25. izdanju, pripremio je za sve ljubitelje pozorišta i lutkarstva raznolik program u kojem svako može pronaći nešto za sebe.

Ovogodišnje izdanje bit će održano od 12. do 16. septembra u Bugojnu.

Predstave koje igraju u takmičarskom programu 25. Susreta su – “Psić boje neba“ (Bosansko narodno pozorište Zenica); “Zlatokosa“ (Pozorište lutaka Mostar); “Ako pčele odu…“ i “Olovni vojnik“ (Pozorište mladih Sarajevo); “Moj prijatelj Bumbi” (Lutkarsko kazalište Mostar); “Sedam gavranova“ i “Koboldi“ (Dječije pozorište Republike Srpske).

U revijalnom programu svoju izvedbu će imati: HKUD “Dinara“ KS „Cleuna“ Livno – “Ježeva kućica”; Kulturno obrazovni centar Šid/AP “Branislav Nušić“ Šid – “Simfonija u f duru, iliti mala enciklopedija protiv šunda”; Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku – “Bračne muke iz vizure ruke”, “Divljeg zapada zov“, “Priča bez kraja“; Toni Leaković – “Žongler na ulici“; Kulturna scena male stvari Trebinje – “Put do čarolije” i Studio lutkarstva Sarajevo – “Hranjiva priča”.

Raznolikom programu tu nije kraj, jer će publika svih uzrasta moći uživati u “Izložbi lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo“ kao i u nekoliko promocija – “Lutkarski simulakrumi“ Zoran Đerić, “90 godina Pozorišta mladih“ Ljiljana Dinić i Zoran Đerić, “Pozorište za decu – umetnički fenomen“ 10 tom, “Niti“ Časopis za lutkarsku umetnost, “Drama“ (zbornik studentskih radova) – Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, “Drame“ (zbornik studentskih radova) – Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, “Na kraju duge“ Taika Ganića i “Dizajn/portfolio plakata, logotipa i ilustracija” Antonia Džolana.

Zarina Hozdić je mlada bh. lutkarica koja je 2016. godine upisala je Vysokúškolu múzických umení u Bratislavi (smjer lutkarska režija i dramaturgija), gdje je diplomirala 2021. godine sa režijom i dramaturgijom inscenacije „Peter Kľúčik“ (Ján Uličianský) pod vodstvom mentora Jána Uličianskog.

Ona će na ovogodišnjem Susretu biti uvodničarka na panel diskusiji “Lutkarsko pozorište i dječija publika“ (utjecaj lutkarskog pozorišta na odgoj djece i mladih), panel diskusiju i prezentaciju radionice “Dramaturgija lutke“ (dramaturgija lutkarskog pozorišta), te prezentaciju radionice “Predmet“ (pozorište predmeta).

Također, bit će održana i scenska čitanja tekstova “Otkamena priča” (Ljubica Ostojić) i “Putem igračaka” (Aleksandar Vasiljević).

O najboljim lutkarskim dostignućima odlučivat će tročlani stručni žiri kojeg čine Maja Lučić, Zoran Đerić i Jasminka Požek – Božuta.

Susret pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine održava se od 1971. godine, a od 1977. u Bugojnu pronalazi svoje prirodno ishodište i istinski domicil.

Prilikom donošenja odluke o pokretanju Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1979. godine, dogovoreno je da se od te godine Susret održava bijenalno, odnosno da se Bijenale jugoslovenskog lutkarstva i Susreti pozorišta lutaka naizmjenično održavaju.

Kalendarske godine koje se završavaju neparnim rezervisane su za Bijenale, a one koje završavaju parnim brojem za Susret.

Za razliku od dotadašnjih realizovanih festivala, u Bugojnu je Susret poprimio mnogo složeniju formu. Sadržajno je obogaćen prateći program, a novost koja je uveliko doprinijela afirmaciji Susreta u društvenom i javnom životu Bosne i Hercegovine, bilo je izvođenje lutkarskih predstava, osim Bugojna, u još dvadeset gradova.

Ovo je značajan festival sa dugom tradicijom i misijom da omogući profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uslovima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva, saopćili su organizatori.