Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival “Zvrk” stigao u Sarajevo

zvrk.festival

Internacionalni festival “Zvrk”, prvi festival savremene plesne scenske umjetnosti, plesnog teatra i performansa u Bosni i Hercegovini, nakon Mostara počeo je danas i u Sarajevu, a do 29. septembra donijet će obilje sadržaja ovdašnjoj publici.

– Mostar, Sarajevo i Banja Luka su ugostili četvrto izdanje ovog festivala koji je organizovan kao dio evropskog koreografskog projekta “Shapers” – rekla je na konferenciji za medije umjetnička direktorica Festivala Jasmina Prolić.

Također je dodala da će, po ugledu na svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti, ovogodišnje izdanje festivala cjelokupan segment plesnih performansa predstaviti u javnom prostoru na različitim lokacijama.

Festival “Zvrk” donosi bogat sadržaj plesnih i scenskih performansa, doprinoseći stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u Bosni i Hercegovini, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire, kao i promociji bh. kulture u Evropi.

Tokom 11 dana Festivala, “Zvrk” publici nudi veoma kvalitetan program – 15 produkcija od čega dvanaest domaćih s fokusom na temu “Migracije” i tri internacionalne produkcije, uz učešće umjetnika iz Španije, Egipta, Maroka, Danske, Švicarske, Francuske i Belgije.

Nakon Sarajeva, Festival “Zvrk” ugostit će i Banja Luka 30. septembra i 1. oktobra.