Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u organizaciji Pozorišta Travnik

Festivalom “Travničke pozorišne svečanosti” vratiti publiku u teatar

POZORIŠNE SVEČANOSTI

Festival će biti otvoren premijernom izvedbom predstave “F.K.P.”, nakon čega će biti izvedeno još pet predstava

Vratiti teatru publiku i zainteresirati mlađe naraštaje za kazalište, neki su od ciljeva festivala “Travničke pozorišne svečanosti”, koji će biti održan od 5. do 12. aprila u Travniku, u organizaciji Pozorišta Travnik, te uz potporu Centra za kulturu općine Travnik.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, festival će biti otvoren premijernom izvedbom predstave “F.K.P.”, nakon čega će biti izvedeno još pet predstava.

– Namjera nam je da pokušamo vratiti publiku, ali i da ponovno osvjetlamo obraz amaterskom Pozorištu Travnik, koje je, slobodno mogu reći, haralo bivšom Jugoslavijom – kazao je glumac i član organizacijskog odbora festivala Matej Baškarad.

Direktor Centra za kulturu Taik Ganić istaknuo je da su Travničke pozorišne svečanosti pozicionirane među najkvalitetnija događanja u oblasti kulture u Travniku.

– Ovaj festival smo podržali na sve moguće načine i smatram da je krajnje vrijeme da s članovima Pozorišta Travnik vratimo onu staru priču koja kaže da postoje samo tri vrste pozorišta – amatersko, profesionalno i travničko pozorište. Mislim da je došlo vrijeme da se ta priča aktualizira – kazao je Ganić.

Menadžerica Pozorišta Travnik Maja Đurić istaknula je da ta teatarska kuća, usprkos ograničenim sredstvima kojima raspolaže, uspijeva probuditi publiku te promovirati važnost i ulogu teatra.

– Ponovno smo prije četiri godine pokrenuli ovaj festival i činjenica je da iznalazimo rješenja i uspijevamo ostvariti ciljeve. Teško jeste, ali ne mislimo odustati – dodala je Đurić.

Programom festivala “Travničke pozorišne svečanosti” planirano je da, 6. aprila, Hrvatsko kazalište Travnik izvede predstavu “Družba Pere Kvržice”, a istog će dan publika moći pogledati i predstavu “Zakon za Gulivera” u izvedbi Dis-Pozorišta mladih Banja Luka.

Za 9. travnja planirana je predstava “Zašto vuk ne pase travu”, Teatra Fedra iz Bugojna, a 10. aprila članovi Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo izvest će dječju baletnu predstavu “Mali maslačak”.

“Travničke pozorišne svečanosti” zatvorit će Studio Teatar Zenica 12. aprila predstavom “Državni lopov”.

Organizatori su naveli da će biti aktivne dvije scene – kamerna scena i velika sala Centra za kulturu općine Travnik.

Cijena ulaznica za pojedinačne predstave je 2 marke, a moguće je nabaviti i festivalsku ulaznicu po cijeni od 10 maraka za sve predstave, čime publika, kako su istaknuli organizatori, pomaže rad Pozorišta Travnik.