Festivalska premijera “Ravna ploča” otvara 17. festival bh. drame

Ravna ploca 1

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku posljednje probe za premijernu izvedbu predstave „Ravna ploča“, nastale prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije. Predstava je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 17. festivala bosanskohercegovčke drame i autorskog teatra Zenica 2018. i bit će premijerno izvedena u ponedjeljak, 7. maja u okviru obilježavanja 40. godišnjice od otvaranja sadašnje zgrade zeničkog BNP-a.

Festivalskom premijere predstave „Ravna ploča“ će biti zvanično otvoren Selektovani takmičarski program 17. festivala bh. drame i autorskog teatra.

Prema riječima rediteljice Lajle Kaikčije, predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi. Sa druge strane govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete. Ponekad je, zaista, put do pakla popločan najboljim namjerama.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, prvakinja Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je u ovoj predstavi povjerena glavna uloga.

Scenografija i kostimografija je povjerena Sabini Trnki, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret je zadužen Thomas Steyaert. Jezička saradnica u radu na predstavi je prof. dr. Naila Valjevac, koja je tekst adaptirala govoru područja Tomislavgrada.