Kultura

MESS

Festivalska premijera ‘Što na podu spavaš’ Kokana Mladenovića rasprodana

26/09/2022

Predstava u prvi plan stavlja pisca koji zajedno sa ansamblom predstave na osnovu sjećanja o svojoj porodici u ratu, na pozornici stvara svijet romana

Predstava „Što na podu spavaš“ prema istoimenom romanu Darka Cvijetića u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića, premijerno će biti izvedena na 62. Festivalu MESS. Riječ je o koprodukciji Scene MESS, Narodnog pozorišta Sarajevo, Gradskog dramskog kazališta „Gavella“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, saopćeno je iz Festivala MESS.

Činjenica da su već nakon prvog dana karte za premijeru rasprodane pokazatelj je koliko je kultura sjećanja i tematika kojom se predstava bavi jednako važna kako u historijskom, tako i u umjetničkom kontekstu. Publika koja nije uspjela kupiti karte za festivalsku izvedbu, ovu predstavu će moći pogledati odmah poslije MESS-a, 10. i 11. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Predstava u prvi plan stavlja pisca koji zajedno sa ansamblom predstave na osnovu sjećanja o svojoj porodici u ratu, na pozornici stvara svijet romana.

– Ova intimna priča prati raspad Darkove porodice i taj raspad postaje raspad zemlje. Čitava predstava je jedno katarzično iskustvo. Darko Cvijetić i kao pisac i kao učesnik, kao neko ko iznova pred nama prekraja, kroji i ponovo sklapa tu traumatičnu priču, prolazi iznova kroz traumatično iskustvo, ne bi li svet oko njega postao bolji, nas praktično provodi kroz ceo taj niz katastrofa koje su se desile raspadom bivše Jugoslavije – istakao je režiser Kokan Mladenović.

U regionalnoj glumačkoj postavi su između ostalih i sam autor Darko Cvijetić, Aleksandra Pleskonjić, Tena Nemet Brankov, te bh. glumci i glumice Maja Izetbegović, Merima Lepić – Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić. Scenografiju potpisuje Marijela Margeta Hašimbegović, a scenski pokret radila je sarajevska glumica Amila Terzimehić, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.