Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sam samcat"

Film Bobe Jelčića otvorio 12. Filmski festival u Mostaru

mostarski film festival 1

U okviru MOFF-a održat će se konferencija “Balkan Cinema Meeting“, “Radionica Masterclass“, “Filmski razgovori“ i bogat glazbeni program

Projekcijom igranog filma “Sam samcat”, redatelja Bobe Jelčića večeras je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru svečano otvoreno dvanaesto izdanje Mostar film festivala (MOFF), javlja Anadolu Agency (AA).

Festival je, uz prigodnu svečanost, otvorenim proglasio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

“Grad Mostar prije 15 godina bio je potpuno razoren grad. Od prije 15 godina htjeli smo da nešto napravimo i krenemo ka dobroj priči. Sve je počelo rekonstrukcijskom Starog mosta i svečanim uvrštavanjem na listu UNESCO-a, a potom i dolazak filmskog festivala u vrijeme kad nije imao ni kino”, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Od tada su se, kako naglašava, napravili veliki pomaci na kulturnoj sceni Mostara.

“Ovaj filmski festival je jedna od dobrih stvari koja se desila Mostaru, zahvaljujući ljudima koji su imali snage da pokrenu tu priči u Mostaru“, kazao je Bešlić.

Podsjetio je da je Grad Mostar kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, koji je prošao prvi krug, a tome, između ostalih, kako ističe, doprinio je i Filmski festival.

Na Festivalu, koji se u gradu na Neretvi održava do 27. studenoga do 3. prosinca, kako je istaknuo direktor MOFF-a Slaven Knezović, prikazat će se 26 filmova iz zemalja regije dok će u natjecateljskom programu sudjelovati 13 filmova od kojih će stručni žiri odabrati najbolje glumce glavnih i sporednih uloga te najbolje debitante.

Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije, koji se bave PTSP-om, društvu u tranziciji, ratnim zločinima, nezadovoljnim tinejdžerima…

U natjecateljskom dijelu bit će prikazani filmovi “Sam samcat” (Hrvatska, Nizozemska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora), “Comic sans” (Hrvatska), “Za ona dobra stara vremena” (Hrvatska), “Južni vetar“ (Srbija), “Zaspanka za vojnike“ (Srbija ), “Agape“ (Hrvatska), “Meso“ ( Bosna i Hercegovina, Srbija ), “Osmi povjerenik“ (Hrvatska), “Operacija zajebancija“( Bugarska), “Duran“ (Bosna i Hercegovina), “Tajni sastojak“ (Makedonija), “Družinica“ (Slovenija) i “Mate i Jure” (Bosna i Hercegovina).

U okviru MOFF-a održat će se konferencija “Balkan Cinema Meeting“, “Radionica Masterclass“, “Filmski razgovori“ i bogat glazbeni program.

Dvanaesto izdanje MOFF-a uz prigodnu svečanost će biti zatvoreno dodjelom nagrada 3. prosinca u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje se održavaju svi programski sadržaji sedmodnevne filmske manifestacije u gradu na Neretvi.