Istočno Sarajevo

Film “Granice kiše” otvorio Filmski festival “Prvi kadar”

prvi kadar33

Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’, konceptom i programskom politikom, pruža priliku svim generacijama gledalaca da vide najznačajnija filmska ostvarenja iz svijeta

Projekcijom igranog filma ‘Granice kiše’ Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara sinoć je u Istočnom Sarajevu otvoren 12. Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’.

Gosti na otvaranju Festivala bili su dječaci iz Trebinja – Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović, a uloge u filmu ‘Granice kiše’ za njih su bile prvo pojavljivanje na filmu.

Više od 40 filmova

Umjetnička direktorica i selektorica Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istaknula je da će se, u zvaničnom takmičarskom programu Festivala, takmičiti više od 40 filmova iz 17 država, koji će biti prikazani u selekcijama dokumantarni i kratki igrani film.

U okviru Festivala postavljena je i izložba Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović iz Beograda ‘Hrabre žene putuju kroz vrijeme’. Kako je istaknuto na otvaranju, postavka 17 izloženih fotografija čini centralni dio projekta ‘Hrabre žene putuju kroz vreme’, realizovanog kroz dva ciklusa tokom prošle godine.

Ceremoniji otvaranja u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prisustvovali su mnogobrojni gosti i zvanice. Istaknuto je, između ostalog, da su film i filmska umjetnost odlični ambasadori kulture i zato ih treba još više podržavati i njegovati.

Inspiracija i kreativnost

Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’, konceptom i programskom politikom, pruža priliku svim generacijama gledalaca da vide najznačajnija filmska ostvarenja iz svijeta.

Ovogodišnji festival ‘Prvi kadar’ održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, pod motom ‘Prvi kadriraj!’. Moto Festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, Festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja s upečatljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću.