veliki uspjeh

Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” ušao u uži izbor za nagradu Oscar

Quo Vadis Aida

Film je ušao u uži izbor među 15 kandidata za Oscara

Film rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” zvanično je u utrci za nagradu Oskar, Američke akademije. Riječ je o kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja. Film je ušao u uži izbor među 15 kandidata za Oscara.

– Golemo je to, film o nama, našem stradanju, ispričan na visoko umjetnički način, film koji potvrđuje da je umjetnost vrhunac spoznaje. 15. marta će se znati koji su filmovi nominirani za Oskara, ali je i ovo golemo. Film iz Bosne, koja ne voli umjetnost, došao na korak do vrha – naveo je, između ostalog, Izudin Bajrović jedan od glumaca u ovom filmu.

Film “Quo Vadis, Aida?” svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivala.

U narednoj rundi, članovi Akademije iz svih ogranaka su pozvani da učestvuju u izboru i moraju pogledati svih 15 filmova u ovom krugu.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.