Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film “Južni vetar” Miloša Avramovića otvara Tuzla Film Festival

15-milos-juzni-vetar_620x0_620x0

Filmom ‘Južni vetar’ Miloša Avramovića u petak navečer bit će otvoren sedmi Tuzla Film Festival (TFF), a u osam dana festivala filmovi će biti prikazivani u okviru pet grupa (dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani i future generation short films).

Na pres-konferenciji u Narodnom pozorištu Tuzla danas je najavljeno da je, zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, ove godine Direkciji Tuzla Film Festivala pristiglo mnogo više filmova nego dosad zbog čega će taj festival i trajati duže.

– Ove godine pristiglo je više od 800 filmova. Zato smo se ove godine potrudili više nego ikad. U okviru osam dana Festivala bit će upriličena projekcija 120 filmova, od čega je sedam dugometražnih u konkurenciji – rekao je osnivač i idejni tvorac TFF Boris Balta.

Za ovogodišnji Tuzla Film Festival najavio je i svjetske premijere, čak iz Japana.

– Tuzla Film Festival uspio je svrstati se u deset najvećih festivala po veličini, na Balkanu. To se određuje na osnovu različitih faktora kao što su veličina festivala, broj gostiju, kvaliteta festivala, broj filmova… – rekao je Balta.

Predstavljena je i monografija ‘Festivalski život pokretnih slika’, autora Srđana Vukadinovića i Borisa Balte. Monografija je izdanje o poludecenijskom trajanju Tuzla Film Festivala.

Sponzor Festivala je Narodno pozorište Tuzla, a direktor Mirza Ćatibušić izrazio je zadovoljstvo zbog ponovne saradnje, te istaknuo vrijednost festivala te vrste koji ‘Tuzlu stavlja na viši kulturni nivo’.

Selektor dokumentarnih filmova i član žirija za dugometražni film Srđan Vukadinović rekao je da ove godine, u smislu dokumentarnog filma, postoje dvije podgrupe. Prva govori o žurnalizmu i njegovom profesionalizmu, a druga se bavi filmom.

Karte za projekcije filmova mogu se nabaviti u Narodnom pozorištu Tuzla (biletarnica), od 10 do 15 sati. Karte za otvaranje Festivala i projekciju filma ‘Južni vetar’ koštaju 10 KM, a cijena za ostale dugometražne filmove, kao i za zatvaranje Festivala je 5 KM.

– Ulaz na sve ostale projekcije (kratki igrani, animirani, dokumentarni i internacionalni film) je slobodan. Sve projekcije nakon ceremonije otvaranja u BKC Tuzla, dešavat će se u Narodnom pozorištu Tuzla – navodi organizator.

Film ‘Južni vetar’ Miloša Avramovića bit će prikazan u petak na svečanoj ceremoniji, u Bosanskom kulturnom centru s početkom u 19.30 sati. Dodjela ‘Vile’ i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg festivala bit će upriličena 19. oktobra, projekcijom serije ‘Novine’ Dalibora Matanića. Osim projekcija filmova, u okviru festivala i ove godine bit će upriličena kafa sa poznatima, te radionice na UNTZ na Filozofskom fakultetu.