Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film Mirka Pivčevića “Putevima duhana” prikazan trećeg dana MFF-a

mffs

Treći dan Mediteran Film Festivala (MFF) u Širokom Brijegu, u okviru Off- programa, prikazan je dokumentarni film “Putevima duhana” reditelja Mirka Pivčevića.

Film govori o duvandžijama, krijumčarima duhana iz Hercegovine i srednje Bosne. Osim izjava preživjelih svjedoka, film sadrži i igrane scene snimljene na Raduši, Vranu, Čvrsnici i Makljenu.

Pivčević je rekao da su pokušali prikazati kako su “naši ljudi preživljavali proizvodeći i prodajući duhan”.

– Planine, doline, jezera i putevi srednje Bosne i Hercegovine na kojima se ovaj dokumentarac događa su toliko surove i lijepe da su u startu već odlična inspiracija za snimanje – rekao je novinarima Pivčević, istaknuvši kako iznimno cijeni rad Josipa Mlakića, scenariste ovog filma, te da je užitak surađivati s njim.

Film ”Putevi duhana” napravljen je u koprodukciji produkcijskih kuća Scena, Olimp i Kadar.

Uz Pivčevićev film, u sklopu programa ‘Domaći autori’ prikazan je i film Nevia Marasovića ‘Comic Sans’, koji govori o odnosu oca i sina.

Zbog kiše, program u konkurenciji, koji je bio predviđen za petak, bit će prikazan u subotu u 13 sati u Gradskoj knjižnici.

U programu u konkurenciji prikazat će se dokumentarci iz Izraela ”Nevjerojatni dućan” redatelja Tomera Lahmya, Alona Markovitza i Avnera Azulaya te ”Njenim stopama” redatelja Rana Abu Fraiha. U život Sjeverne Koreje publika će zaviriti kroz film ”90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića.

Prikazat će se i ”Druga strana svega” Mile Turajlić, egipatski film ”Egzil” Medhata Mageda, ”Ispucavanje” redatelja Felixa Colomera, ”La rambla te noći”, redatelja Isaaca R. Folgarolasa i Tànit Fernández, te ”Prije nego moja stopala dodirnu tlo” izraelske redateljice Daphni Leef, najavili su organizatori.

U konkurenciji MFF-a, koji će trajati do 25. kolovoza, deset dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel's”, a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova se natječe za MFF Projektor ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika online glasovanjem, a taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i Američko veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.