Kultura

Film o Jadranki Stojaković otvorio Festival novog filma s Balkana u Štokholmu

20/12/2016

Projekcijom dokumentarnog filma o pjevačici Jadranki Stojaković, reditelja Branka Lazića, u Štokholmu je počeo Festival novog filma s Balkana /Banef/, na kojem učestvuje i Produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva.

Na Festivalu, koji je otvoren juče, među 30 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz cijelog svijeta našli su se i filmovi iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Maroka, Moldavije, Amerike, Švedske, izjavila je danas Srni umjetnički direktor i selektor “Prvog kadra” Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je navela da filmovi govore o Balkanu ili nalaze uporište u razumijevanju Balkana, te istakla da promocija domaće kinematografije u svijetu projekcijom domaćih dokumentarnih ostvarenja, ali i festivalskih izdanja znatno utiče na podizanje svijesti o filmskom stvaralaštvu BiH.

“Posebno je značajno što je program ovogodišnjeg 6. `Balkan nju film festivala` otvoren dokumentarnim filmom `Jadranka`, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji je na 10. `Prvom kadru` ove godine osvojio nagradu `Zlatno zrno` za najbolji film po izboru publike”, naglašava Štifanić.

Ona dodaje da je “Prvi kadar” saradnju sa Festivalom u Štokholmu počeo na 9. “Prvom kadru”, projekcijom najboljeg ostvarenja ovog festivala, sa idejom da izgradi mrežu filmskih festivala, partnera, kao platformu za razvoj jedinstvenog filmskog prostora Evrope.

Direktor Festivala u Štokholmu Jelena Mila rekla je da je tema ovog festivala “Trans sinema nejšn”, odnosno zemlje, ljudi i stvaraoci u tranzitu, negdje između nacionalnog, transnacionalnog i globalnog.

“Ideja Festivala je da približi Balkan nordijskim zemljama i da upozna sjever o aktuelnim temama i događajima koji nas dotiču, ne samo nas sa Balkana, već i cijeli svijet”, istakla je Mila.

Gosti ovogodišnjeg festivala su filmski stvaraoci Jelena Radenović iz Srbije, koja će se publici predstaviti dokumentarnim filmom “Kuda dalje” i Lucija Lupu iz Moldavije filmom “Paparuda”, kao i direktor Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” Istočno Sarajevo Aleksandra Mitrić Štifanić i koordinator festivala u nastanku “Fortesa internešnel film festival Perast” iz Crne Gore Aleksandra Simeunović.

Filmove takmičarskog programa Banefa ocjenjivaće švedski žiri u sastavu Olgica Lindkvist, Hokan Pijeniovski i Nils Klason.

Festival su podržali Švedski filmski institut, Švedski institut, kao i grad Štokholm u saradnji sa filmskim centrima iz regiona.

Komentari