potresna drama

Film reditelja Eduarda Galića “Šesti autobus” u petak na SFF-u

šesti autobus 3 (1)

“Šesti autobus” je film o mladoj ženi koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti umro tijekom rata koji je zaprepastio Europu i svijet, rata u Vukovaru

Film „Šesti autobus“ bit će prikazan u petak, 19. augusta u Cineplexx kinu, sa početkom u 19:00 sati, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću, koji se realizuje uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

“Šesti autobus” je film o mladoj ženi koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti umro tijekom rata koji je zaprepastio Europu i svijet, rata u Vukovaru.

Film je to o ljudima čija je sudbina i dalje nepoznata. Riječ je o potrazi za identitetom, potrazi za vjerom, povezivanju i otkupu. “Šesti autobus” je potraga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva pa čak i zastrašujuća. Na kraju “Šesti autobus” je film o buđenju i slobodi, film koji se temelji na izvorima prikupljanim više od 10 godina.

Ova potresna drama o padu Vukovara svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina.

Autorsku ekipu čine: reditelj Eduard Galić, scenarista i producent Dominik Galić, majstor maske Ana Bulajić Črček, scenograf Miljenko Sekulić, direktor fotografije Filip Starešinić, montažer Ivana Fumić, kompozitor Ante Gelo, te producenti Bojan Kanjera, Robert Pirsl, Dario Domitrović (Embrio Production) kao koproducent.

Glumačku ekipu filma “Šesti autobus” predvode Marko Petrić i Zala Đurić, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića, a tu su i Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josipa Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović, Toni Gojanović, Dušan Kovačević, Matia Prskalo, Aleksanda Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković, te Borko Perić.

Snimanje dugometražnog igranog filma “Šesti autobus” počelo je 18. oktobra u blizini Đakova, a u toku proteklog razdoblja set se ‘selio’ u Vukovar, Zagreb, Glinu i Beograd.

Program Suočavanje s prošlošću 28. Sarajevo Film Festivala predstavit će autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, te nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obilježile trauma iz nedavne prošlosti.