Kultura

Film Sarajlije Gorana Kapetanovića dobio dva “švedska Oscara”

23/01/2017

“Moja tetka u Sarajevu”, film Gorana Kapetanovića dobio je dvije nagrade na švedskoj dodjeli nagrada Guldbagge, koja se smatra švedskim ekvivalentom američkog Oscara.

Kapetanović je sarajevski režiser koji živi u Švedskoj, a njegov film bio je nominiran za nagradu u šest kategorija. Film nagrađen u dvije kategorije, i to za najbolju režiju (Goran Kapetanović) i za najbolju sporednu glumicu (Sadžida Šetić).

– Osjećaj je kao da sam trčao maraton. Sve je trajalo tri godine i tako mi je prokleto drago što sam dobio ovu nagradu, poručio je Kapetanović nakon manifestacije.

Na 52. dodjeli Guldbagge nagrada najboljim je proglašen film “Giant”, za scenarij su nagrađeni Jan Vierth i Anders Sparring, najbolja glumica je Maria Sundbom, a nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi ponio je Anders Mossling.

Film “Moja tetka u Sarajevu” govori o Zlatku čija jedina veza s Bosnom nakon rata jeste novac koji šalje kućnoj pomoćnici svoje stare tetke. Njegova kćerka Anja čvrsto je odlučila da otkrije nešto više o svojim bosanskim korijenima. Nakon što njegov pokušaj da je spriječi da posjeti Sarajevo propadne, Zlatko nevoljko odlučuje da joj se pridruži na tom putovanju.

Komentari