autora Faruka Lončarevića

Film “Tako da ne ostane živa” najbolji na filmskom festivalu zemalja Mediterana

Faruk LOnčarević

Međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih umjetnika kao razloge je naveo da film “…traži aktivan stav gledalaca i predlaže reflektiranje o društvu koje se nije oporavilo od nasilja prošlosti i koje je stoga osuđeno da ga neprestano ponavlja”

Bosanskohercegovački film “Tako da ne ostane živa” autora Faruka Lončarevića proglašen je najboljim filmom te je osvojio Palmera d'or (Zlatna palma) na tek završenom Mostra de Valencia, prestižnom filmskom festivalu zemalja Mediterana koji se već 36. put održava u tom španskom gradu.

Međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih umjetnika kao razloge je naveo da film “…traži aktivan stav gledalaca i predlaže reflektiranje o društvu koje se nije oporavilo od nasilja prošlosti i koje je stoga osuđeno da ga neprestano ponavlja”.

Reditelj filma Faruk Lončarević u izjavi za Fenu podsjeća da je ovaj film već nagrađen na premijernom prikazivanju u Trstu kad je dobio priznanje Special mention of the Jury.

– Ali sada, sa glavnom nagradom na veoma prestižnom festivalu, dobijamo još jedno priznanje cijeloj ekipi za veoma mukotrpan rad i savršenu posvećenost uz minimum sredstava ili kako se to zove no-budget, i novu vjeru u umjetnost kojom se bavimo. Također, u bosanskom filmskom kontekstu punom apatije, izostanka vjere u vlastitu kreativnost i ideje, mislim da ovo predstavlja reafirmaciju autorstva, kao glavnog aduta naše filmske umjetnosti – smatra Lončarević.

Govoreći o mogućnosti da se filmom progovori protiv nasilja, Lončarević kaže da na žalost živimo u vremenu i prostoru normalizacije bahatosti, nasilja, zaostalosti i izostanka empatije.

– Film se mora susresti sa stvarnošću u kojoj živi, ne samo fizičkom nego i duhovnom i imati hrabrosti da preispita sve aspekte te stvarnosti. S druge strane, jasna je potreba za bilo kakvom vrstom katartičke umjetnosti koja direktno tretira probleme ovdje i sada, a koja bi zamijenila elegične panegirike “izgubljenom raju” olimpijskog perioda, kojeg se 90 posto naših filmova barem dotakne, a neki ga i otvoreno eksploatišu – kazao je za Fenu reditelj filma “Tako da ne ostane živa” Faruk Lončarević.

“Tako da ne ostane živa” je dugometražni igrani film Faruka Lončarevića, snimljen prema motivima ubistva Arnele Đogić koje se desilo 27. februara 2016. blizu Olova. Film je prikazan u okviru takmičarskog programa Međunarodnog festivala u Trstu 23. januara 2021., gdje je osvojio Specijalno priznanje.

U filmu glume Aida Bukva, Dino Sarija, Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Faketa Salihbegović Avdagić, Mehmed Porča, Ivana Vojinović, Dženita Imamović Omerović, Mirela Lambić, Dina Mušanović, Admir Šehović, Nadine Mičić, Saša Krmpotić, Bakir Silajdžić.

Film je snimljen u privatnoj produkciji, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i građana te opštine Olovo.