14. po redu

Filmom “Playtime” počinje Pravo Ljudski Film Festival (VIDEO)

pljf

Retrospektivni program će obuhvatiti 23 filma, a takmičarska selekcija “extra muros” šest filmova mladih autora, s naglaskom na istraživanje mogućnosti audiovizuelnog jezika

Četrnaesti Pravo Ljudski Film Festival bit će otvoren danas u Sarajevu filmom “Playtime”, Jacquesa Tatija. Na Festivalu će biti prikazano 40 filmova u četiri selekcije.

Naziv programa je “Okolišno, društveno, mentalno”, što predstavlja multislojevit programski pristup temi okoliša koji objedinjuje stav prema planeti Zemlji, tehnologiji, prirodi, društvu, javnom, mentalnom i samom sebi.

Ovogodišnje festivalsko izdanje naglašava hitnost podizanja svijesti i razvitka senzibiliteta za jedan od najvećih izazova čovječanstva danas – očuvanje okoliša.

“Smatrali smo da smo dužni da Pravo Ljudski reaguje na ono što se svima nama dešava, globalno i lokalno. Festival se realizuje u periodu kada u Sarajevu dolazi do enormne zagađenosti. Živimo u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu i smatramo da je došlo vrijeme da se ozbiljnije pozabavimo tim problemom kroz pokretanje debate”, kazala je direktorica Festivala Kumjana Novakova.

Retrospektivni program će obuhvatiti 23 filma, a takmičarska selekcija “extra muros” šest filmova mladih autora, s naglaskom na istraživanje mogućnosti audiovizuelnog jezika.

Bit će prikazane i dvije specijalne projekcije – “Kuća je crna”, iranske rediteljice i pjesnikinje Forough Farrokhzad i “Guljabani”, turskog dokumentariste Gurcana Kelteka.

U okviru programa za mlade “Zumiraj prava” bit će prikazano sedam filmova mladih autora snimljenih u okviru 7. škole kreativnog dokumentarnog filma “Ko je vidio video”, te programa “Granični Prijelaz”.

Pravo Ljudski Film Festival će trajati do 2. decembra. Festival će zatvoriti projekcija filma “Vitalina Varela”, Pedra Coste.