Kultura

svjetski i domaći klasici

“Filmovi koje smo gledali”: Izložba filmskih plakata u Foči

11/03/2021

Nakon otvaranja izložbe, posjeticoi su u bioskopu "Doli Bel" mogli da pogledaju digitalno restaurisani kultni jugoslovenski film "Nacionalna klasa" sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi

U Centru za kulturu i informisanje u Foči sinoć je otvorena izložba Kinoteke RS “Filmovi koje smo gledali”, koja sadrži 43 filmska plakata svjetskih i domaćih klasika, prikazivanih u jugoslovenskim bioskopima u periodu nakon Drugog svjetskog rata do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

“Valter brani Sarajevo”, “Maratonci trče počasni krug”, “Varljivo leto 68.”, “Doktor Živago”, “Most na rijeci Kvaj” neki su od filmova čiji su plakati kod posjetilaca izložbe izazvali nostalgiju za vremenima kada je za biskopske projekcije vladalo neuporedivo veće interesovanje.

Direktor Kinoteke RS Snježan Lalović istakao je da je osnovna uloga plakata da preporuči film i da zainteresuje publiku.

– Mi smo ovdje donijeli plakate koji su uglavnom slikani. Mi u našoj zbirci, osiom filmva, imamo oko 1.500 plakata od kojih je 350 digitalizovano, tako da su lako prenosivi i mogu se prilagoditi svakom izložbenom prostoru – rekao je Lalović.

On je podsjetio na priču o plakatu za najskuplji jugoslovenski film “Neretva” Veljka Bulajića, a koji je izradio čuveni slikar Pablo Pikaso i to bez honorara, umjesto čega je dobio 12 boca jugoslovenskih vina.

Lalović je napomenuo da, osim očuvanja postojećeg fonda i prikupljanja novih filmova, Kinoteka RS priprema i dva dokumentarna filma.

– Јedan je o Goraždanskoj štampariji, koji zbog pandemije čeka na realizaciju već godinu. Zbog raznoraznih prepreka ne možemo da putujemo u Veneciju i na još dvije lokacije gdje bi trebalo da snimimo završne kadrove – rekao je Lalović.

Drugi dokumentarni film Kinoteka radi zajedno sa Matičnom bibliotekom iz Istočnog Sarajeva.

– To je film o Јeni Ligtenberg, Holanđanki koja je kao farmaceut u ratu došla sa humanitarnom pomoći i ostala na Palama dvije i po godine. Došla je sa namjerom da vidi kakav je to narod koji se tako loše predstavlja u zapadnoevropskoj javnosti, a zatekla je gostoprimstvo i narod koji je, takođe, patio kao i svi ostali narodi u ratnim vremenima – naveo je Lalović.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović kaže da je ovo prva izložba filmskih plakata u Foči i početak saradnje sa Kinotekom.

– Ovi digitalizovani plakati su kao vremeplov koji pokazuje kako se filmska umjetnost mijenjala iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Vidimo da plakat, kao reklamna forma, uvijek može imati i duhovitu, šaljivu i ozbiljnu poruku – rekao je Pantović.

Nakon otvaranja izložbe, posjeticoi su u bioskopu “Doli Bel” mogli da pogledaju digitalno restaurisani kultni jugoslovenski film “Nacionalna klasa” sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.

Izložba “Filmovi koje smo gledali” biće otvorena do utorka, 16. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.