Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Filmovi nominirani za Oscara u narednih nekoliko dana u kinu Meeting Point

Quo Vadis Aida

Svi programi u kinu Meeting Point počinju u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi

U kinu Meeting Point u Sarajevu u sljedećih nekoliko dana publika ima priliku gledati filmove nominirane za najprestižnije filmske nagrade Oscar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na programu su filmovi “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma kao kandidat Bosne i Hercegovine, “Još jedna runda” (Another Round) Thomasa Vinterberga koji ima dvije nominacije – za najbolji međunarodni igrani film kao kandidat Danske i za režiju, “Minari” Leeja Isaaca Chunga sa šest nominacija za Oscara – uključujući nominacije za najbolji film, režiju i glumca (Steven Yeun) i film “Žena koja obećava” Emerald Fennell koji ima pet nominacija, uključujući nominacije za najbolji film, režiju i glumicu (Carey Mulligan).

“Još jedna runda” krajem prošle godine je pokorio dodjelu nagrada Evropske filmske akademije gdje je proglašen apsolutnim pobjednikom osvojivši čak četiri priznanja. Ta priča o srednjoškolskim profesorima koji eksperimentiraju s alkoholom u radno vrijeme bila je izabrana i za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu koji se prošle godine nije održao. Glavnu ulogu tumači Mads Mikkelsen, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala (2020).

Na programu kina Meeting Point 18., 22. i 30. marta u 19 sati.

“Quo Vadis, Aida?” osvojio je niz nagrada od premijere na Venecija Film Festivalu prošle godine. Ratna drama prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorice, koja radi kao prevoditeljica za mirovne snage UN-a u Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti. Film koji je unatoč pandemiji i zatvorenim kinima rušio rekorde gledanosti, i u bh. kinima u 2020. godini ostvario uspjeh kakav nije ni jedan drugi bh. film u posljednjih 10 godina.

Na programu kina Meeting Point 19., 23. i 31. marta u 19 sati.

“Žena koja obećava”, provokativni redateljski prvijenac Emerald Fennell s Carey Mulligan u glavnoj ulozi. Film prati Kesi, mladu ženu za koju su svi govorili da obećava… dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost.

Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je opako pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružit će Kesi novu šansu da ispravi prošlost u ovoj divlje uzbudljivoj priči.

Na programu kina Meeting Point 20. i 24. marta u 19 sati.

“Minari”, film koji je već osvojio niz priznanja i nagrada, a Američki filmski institut ga je proglasio jednim od deset najboljih filmova godine. Riječ je o obiteljskoj drami s elementima komedije u kojoj se korejska obitelj doseljava u državu Arkansas u potrazi za “američkim snom”.

Film je režirao i napisao Lee Isaac Chung, a glavnu ulogu je ostvario Steven Yeun, najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji “Živi mrtvaci”.

Na programu kina Meeting Point 21. i 25. marta u 19 sati.

U kinu Meeting Point možete pogledati i film “Monster Hunter” Pula W. S. Andresona, kao i filmove “Tako da ne ostane živa” Faruka Lončarevića, “Mater” Jure Pavlovića i “Te mračne noći” Francoisa Lunela, koji su dostupni i putem online platforme kina Meeting Point: Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Svi programi u kinu Meeting Point počinju u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi.

Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.