Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjesto tepiha

Od ove godine na SFF-u bosanski ćilim sa elementima iz 1930. godine (FOTO)

skaka cilim sff purivatra (4)

Kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predstavili su danas u sarajevskoj Vijećnici novi red carpet (crveni ćilim) koji podsjeća na tradicionalni bosanski ćilim, a kojim će od ove godine prošetati mnoge poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

“Ponovo imamo lijepu vijest i nešto što će, čini mi se, ne samo obogatiti SFF nego i čitavu promociju grada Sarajeva. Mislimo da smo inicijativom koja je nastala prije godinu dana obogatili SFF na jedan zaista neobičan, ali za nas izuzetno važan način”, pojasnio je Purivatra.

Radi se o zajedničkom projektu, tačnije inicijativi koja je nastala još prošle godine na jednom ručku, kojem su prisustvovali brojni glumci i reditelji, koji su prisustvovali SFF-u.

“Pričali smo koliko SFF ima uticaja na promociju grada. Tada smo spomenuli da više od 50 posto fotografija sa Festivala u Cannesu ide sa red carpeta. I tada je gradonačelnik Skaka rekao da idemo praviti specijalni red carpet za 25. Sarajevo Film Festival”, rekao je Purivatra.

Danas su i pokazali kako će izgledati novi red carpet SFF-a, a koji će, kako je kazao Purivatra, biti jedinstven u svijetu.

“Red carpet koji će na najbolji način spojiti sve ono što je tradicija Sarajeva, BiH i filmske umjetnosti”, poručio je Purivatra koji je zahvalio Zemaljaskom muzeju BiH, jer su im omogućili uvid u originalne verzije ćilima koji su rađeni u Sarajevu.

Istakao je da su im ti ćilimi poslužili kao inspiracija za izradu ćilima koji će biti u funkciji od ove godine.

“Ćilim se radi u Njemačkoj, nadamo se da će biti najkvalitetnije izveden i da će dočekivati mnoge goste SFF-a”, rekao je Purivatra, navodeći da očekuju da će red carpet u Sarajevo biti dopremljen u narednih 15 dana.

Skaka je kazao da su danas prisutni u Vijećnici imali priliku pogledati kako će izgledati red carpet.

“To više nije red carpet nego bosanski ćilim na koji ćemo svi, vjerujem, biti ponosni. Jako puno slika iz grada ode baš s te lokacije. To nije samo Festival, nego i projekat na koji svi mi možemo biti ponosni”, rekao je Skaka.

Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, pod motom “Sarajevo, mon amour”.