Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmski centar Sarajevo pokreće akciju “Sačuvaj filmsko blago BiH”

bata zivojinovic valter

Javno preduzeće “Filmski centar Sarajevo”, kao baštinik historije i arhive bosansko-hercegovačke kinematografije, pokreće javnu akciju zaštite dragocjenog filmskog materijala i njegove digitalizacije pod nazivom “Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Akcija se pokreće u Evropskoj godini kulturnog nasljeđa i s ciljem da se javnosti u BiH i šire ukaže značaj digitalizacije u očuvanju filmskog blaga BiH, saopšteno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Javna akcija “Sačuvaj filmsko blago BiH” bit će realizovana kroz promociju značaja očuvanja i digitalizacije filmskog materijala iz kataloga JP “Filmski centar Sarajevo”, niz javnih dešavanja i prikazivanja filmskih naslova iz kataloga, te kroz konkretnu aktivnost digitalizacije značajnih filmskih naslova iz fundusa JP Filmski centar Sarajevo.

Centar će javnu akciju “Sačuvaj filmsko blago BiH” raditi u saradnji sa zainteresiranim partnerima, medijskim kućama, organizacijama, instuticijama i udruženjima, kao i pojedinacima koji žele da podrže ovu akciju.

U katalogu “Filmskog centra Sarajevo” nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, više od 600 dokumentrani i kratkih filmova te hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bh. filma, ali i historije ove zemlje od 1945-1992. godine