Kultura

Filmski festival u Cannesu ponovo bez kultnog Larsa von Triera

18/04/2018

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu karakteriše veliki broj debitanata i izostanak nekih režisera i filmova za koje se vjerovalo da će biti neizostavni dio zvaničnog programa.

Filmski časopisi i portali ukazuju da ponovo nema Larsa von Triera, jednog od najinteresantnijih autora prve decenije 21. vijeka, koji je postao nepoželjan prije par godina, kada je iznio kontroverna zapažanja o nacistima na konferenciji za novinare povodom svog ostvarenja “Melanholija”.

Njegov novi film “Kuća koju gradi Džek”, koji se bavi masovnim ubicom, završiće, vjerovatno, na nekom drugom festivalu, moguće u Veneciji.

Izostali su i Terry Gilliam, kao i Mike Lee, te još neka poznata imena.

Ipak, do početka Festivala moguće je da neko od njih ipak nađe mjesto na takmičarskoj listi.

Jedan od prvih favorita za nagrade je ponovo Asghar Farhadi, Iranac koji ima veliki broj poklonika. Njegov novi film “Svi znaju” sa Penelopom Cruz i Javierom Bardemom otvara Festival.

Posebno je zanimljivo ostvarenje poljskog autora koji radi u Velikoj Britaniji Pavela Pavlikovskog “Hladni rat” – ljubavna priča iz pedesetih godina prošlog vijeka.

Već kultni korejski autor Lee Chang-dong sa “Plamenom” dolazi u Cannes kao jedan od najinteresantnijih festivalskih likova.

Ponovo je u Cannesu i Matteo Garrone, autor “Gomore”. Njegov novi film “Dogmen” svakako je među favioritima ovogodišnjeg Festivala.

Među novim licima je i Rus Kiril Serebrenikov sa ostvarenjem “Ljeto”, koji govori o osamdesetim godinama prošlog vijeka u Moskvi.

Filmski portali apostrofiraju i novo ostvarenje Davida Robert Mitchella “Ispod srebrnog jezera” kao jedan od zanimljivijih filmova.

Japanac Ryusuke Hamaguchi predstaviće se ostvarenjem “Spavajući ili hodajući”. Film govori o ženi iz Osake čiji partner misteriozno nestaje da bi nekoliko godina kasnije upoznala osobu koja neobično liči na njega.

Tu je i Spike Lee i sa ostvarenjem “BlacKkKlansman” – to je istinita priča o crnom policajcu koji po zadatku mora da se infiltrira među pripadnike rasističkog “Ku Kuks Klana”.

Festival u Cannesu ove godine biće održan između 8. i 19 maja, a filmove će ocjenjivati žiri, na čijem je čelu australijska glumica Cate Blanchett.

Među članovima žirija su i poznata autorska imena poput kultnog ruskog režisera Andreja Zvjaginceva i Kanađanina Denisa Villeneuvea.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.