Finci: U ovo mračno doba svjetlost nam je svima potrebna

jevreji

Jevreji Bosne i Hercegovine i širom svijeta sinoć su sa zalaskom sunca počeli slaviti Hanuku, praznik svjetlosti i radosti.

Tradicija Hanuke potiče od 167. godine prije naše ere kada su se Jevreji pobunili protiv grčke vlasti, na čijem je čelu bio Antiohus IV Epifan, koji je nasilno pokušao helenizirati Jevreje, obeščastivši sve njihove hramove, a zabranio im je i da se mole jednom Bogu.

Uništio je sve što je bilo u Velikom hramu u Jerusalemu, ali su Jevreji nakon tri godine ratovanja uspjeli da se oslobode i uđu u hram.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci u izjavi za Fenu podsjeća na legendu koja kaže da su u hramu pronašli jednu malu bačvicu ulja koja po svojoj količini ne bi mogla da gori više od jednog dana i jedne noći.

Međutim desilo se čudo, kaže Finci, te je ona gorila osam dana i osam noći. Upravo zato Jevreji ovaj praznik i slave osam dana i osam noći, te u znak sjećanja na žrtve i taj veliki događaj svijeće pale tim redom – prvi dan pale jednu svijeću i tako redom sve do osmog dana.

– Tradicija obilježavanja praznika Hanuke zadržana je do danas, a obilježava se tako da se svaku noć pali po jedna od osam svijeća, a deveta je ona kojom se pale sve ostale – ističe Finci te napominje da svijeće trebaju biti jednake visine i ispravno poredane.

Prilikom paljenja svijeća izriču se blagoslovi te čita molitva, ulomak iz Tore.

Običaj da se djeci za Hanuku daruje novac, što ih usrećuje, doprinosi blagdanskom raspoloženju, a odraslima pruža priliku da svojim primjerom potaknu djecu na marljivo učenje i milosrđe. Novac se daruje poslije paljenja svijeća, a djeca onda od dijela svog novca daju milodar.

Sa zalaskom sunca, sinoć je ispred Jevrejske općine Sarajevo postavljen veliki svijećnjak hanukija u kojem je zapaljena prva svijeća, a “čudu” Hanuke svi članovi porodice prisustvuju, posebno djeca.

– Praznik Hanuke je u narodu poznat kao praznik svjetlosti i upravo nam je u ovo mračno doba svjetlost svima potrebna – istakao je Finci i dodao da se ovaj blagdan čestita riječima: Hanuka lesimha! (Hanuka na radost!) Zeman urim lesimha! (Vrijeme svjećica na radost!) ili na Ladinu: Hanuka alegre! (Radosna Hanuka!) – Haksa mea – Sretan praznik ili Hanuka alwegre, Vesela hanuka.

S obzirom na to da je Hanuka praznik slobode i svjetlosti, radost svim vjernicima Jevrejima poželio je Finci, uz želju da ga u radosti i miru obilježe.