Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MESS

Fondacija “Karim Zaimović” dobitnik Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja

fondacija karim zaimovic (1)

Naglasio je da je dobitnik ovogodišnje Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Fondacija Karim Zaimović

Izvršni producent Festivala MESS i koordinator programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković istakao je danas na predstavljanju ovovgodišnjeg programa Modula da je to kulturološki projekt koji je direkcija festivala MESS pokrenula 1996. godine s ciljem da animira javnu debatu.

– Osnovni cilj ovog kulturološkog projekta je očuvati sjećanje na nedavnu, tragičnu prošlost BiH, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u tom periodu. Projekt se bavi umjetnicima koji u svom radu sintetiziraju etiku i estetiku – kazao je Kreševljaković.

Podsjetio je da Festival MESS, kao institucija čije je djelovanje jednim dijelom profilirano upravo u danima opsade Sarajeva ovim projektom, s jedne strane podsjeća na vrijeme u kojem je umjetnost za građane Sarajeva bila i motiv i način egzistencijalnog opstanka, a s druge nastoji da održi neke od vrijednosti koje je umjetnost pokazala u ovim teškim vremenima.

Naglasio je da je dobitnik ovogodišnje Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Fondacija Karim Zaimović.

– Fondacija ‘Karim Zaimović’ je osnovana 1996. godine s ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. Cilj Fondacije je stipendiranja studenata s izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja podrške mladim talentima iz navedenih oblasti. Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija, bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije – istakao je Kreševljaković.

Modul memorije ove godine počinje 6. aprila i traje do 9. maja.