Kultura

MESS

Fondacija “Karim Zaimović” dobitnik Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja

31/03/2022

Naglasio je da je dobitnik ovogodišnje Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Fondacija Karim Zaimović

Izvršni producent Festivala MESS i koordinator programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković istakao je danas na predstavljanju ovovgodišnjeg programa Modula da je to kulturološki projekt koji je direkcija festivala MESS pokrenula 1996. godine s ciljem da animira javnu debatu.

– Osnovni cilj ovog kulturološkog projekta je očuvati sjećanje na nedavnu, tragičnu prošlost BiH, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u tom periodu. Projekt se bavi umjetnicima koji u svom radu sintetiziraju etiku i estetiku – kazao je Kreševljaković.

Podsjetio je da Festival MESS, kao institucija čije je djelovanje jednim dijelom profilirano upravo u danima opsade Sarajeva ovim projektom, s jedne strane podsjeća na vrijeme u kojem je umjetnost za građane Sarajeva bila i motiv i način egzistencijalnog opstanka, a s druge nastoji da održi neke od vrijednosti koje je umjetnost pokazala u ovim teškim vremenima.

Naglasio je da je dobitnik ovogodišnje Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Fondacija Karim Zaimović.

– Fondacija ‘Karim Zaimović’ je osnovana 1996. godine s ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. Cilj Fondacije je stipendiranja studenata s izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja podrške mladim talentima iz navedenih oblasti. Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija, bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije – istakao je Kreševljaković.

Modul memorije ove godine počinje 6. aprila i traje do 9. maja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.