Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fondacija Kemal Bakaršić: Dodjela donacije knjiga bibliotekama u BiH

knjige

Fondacija Kemal Bakaršić Sarajevo dodijelila je i ove godine 9.000 dolara za poticanja bibliotečke djelatnosti u BiH, ali i podršku domaćim izdavačima.

Upravni odbor Fondacije Kemal Bakaršić Sarajevo ove godine je donio odluku da, u okviru navedenog iznosa, budu nabavljene knjige za Knjižnicu Franjevačkog studentskog centra, Biblioteku Osnovne škole “Berta Kučera” Jajce, Javnu ustanovu “Narodna biblioteka” Sanski Most i Narodnu biblioteku Prnjavor.

– Fondacija je, kao i dosad, nove naslove nabavila isključivo od bh. izdavača. U realiziranju tog projekta sudjelovao je Buybook Sarajevo, Naklada Mate Neum, Šahinpašić Sarajevo, University Press Sarajevo, Bosanska riječ Tuzla i Vrijeme Zenica. Te izdavačke kuće osigurale su najpovoljnije uvjete za nabavku knjiga – popuste i do 50 posto – navodi se. U projekt se uključilo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, koje je bibliotekama također donirao određeni broj naslova.

Fondacija Kemal Bakaršić od 2014. godine, uz pomoć donatora iz SAD-a, organizira dodjelu donacije knjiga za obnovu bibliotečkog fonda bibliotekama na područjima pogođenim vremenskim nepogodama. Ovo je treća godina zaredom otkako se novac izdvaja za realiziranje tog projekta tj. poticanja bibliotečke djelatnosti u BiH, ali i pružanja podrške domaćim izdavačima.

– Dodjela donacije knjiga planirana je za danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a najavljeno je prisustvo članova Upravnog odbora Fondacije Kemal Bakaršić, direktora izdavačkih kuća koje su učestvovale u tom projektu, ali i predstavnika biblioteka kojima će biti uručena donacija – navodi University Press Sarajevo.