Zeleno svjetlo

Forto: Projekt Ars Aevi ne smije stajati

DSC_0471

– Ne želimo više gubiti vrijeme i projekt ne smije stajati – rekao je premijer KS

Dali smo zeleno svjetlo JU Ars Aevi da počne izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju muzeja savremene umjetnosti – poručio je to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na sastanku s dogradonačelnikom Grada Sarajeva Ivicom Šarićem, predstavnicima javne ustanove i Zavoda za izgradnju KS

Forto ističe da će istovremeno u Kantonu raditi na rješavanju pitanja vezana za pravne procedure koje predugo koče ovu pozitivnu priču, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Ne želimo više gubiti vrijeme i projekt ne smije stajati – rekao je premijer.

Najavljen je sporazum o dinamici i radnjama koju svi u ovom procesu treba da poduzmu kako bi, nakon više od 15 godina čekanja, zbirka respektabilnih umjetničkih djela dobila svoj prostor u Muzeju savremene umjetnosti.

Generalna koncepcija Internacionalno kulturnog projekta Ars Aevi predstavljena je, prvi put, u Sarajevu, na Forumu umjetnika i intelektualaca, u julu 1992. godine, tri mjeseca nakon što je počela opsada Grada.

Umjetnici sa svih strana svijeta poklonili su svoja djela kako bi se stvorila kolekcija za Muzej suvremene umjetnosti u Sarajevu.

Projekt za izgradnju muzejske zgrade dizajnirao je italijanski arhitekta Renzo Piano.