Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forum slavenske kulture o budućim projektima u oblasti baštine

adil osmanovic
Foto: D. Begović

Sjednica Foruma slavenskih kultura, međunarodne organizacije posvećene pitanjima savremene kulture i baštine Slavena čiji je BiH punopravni član, počela je danas u Sarajevu.

Direktorica Foruma Andreja Rihter izrazila je zadovoljstvo što je Sarajevo domaćin sjednice te istakla da će biti razgovarano o budućim projektima i strategiji za narednih pet godina.

– Naša misija je da u Forum bude uključeno 13 država u kojima se pretežno govore slavenski jezici. Govorit ćemo o projektima kao što su baštine, izložbe, arhivska građa, karnevali, kulinarstvo i ostalim oblastima koje su bitne za UNESCO – istakla je.

Dodala je da ovaj forum provodi projekt “100 slavenskih romana” u kojem sudjeluje i BiH te projekt “Najbolji slavenski muzej” za čiju nagradu se bori 150 muzeja iz 13 zemalja. Naglasila je da je kandidat iz BiH Zemaljski muzej.

Pojasnila je da je projekt “100 slavenskih romana” čiji su autori pisali nakon pada Berlinskog zida te da svaka država pravi listu od po 12 autora.

– U projekt je uključeno devet država i do sada je prevedeno 60 knjiga na sedam jezika. Nadam se da će BiH ubrzo popuniti i svoju listu – zaključila je Rihter.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da BiH podržava aktivnosti 13 zemalja slavenskog govornog područja.

Govoreći o projektu “100 slavenskih romana”, Osmanović je kazao da su aktivnosti prenijete na entitetska ministarstva te da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a napravilo spisak, ali da se još čeka na Federalno ministarstvo kulture i sporta.