galerija "Cvrčak i mrav"

Fotografije Danila Krstanovića svjedoče o jednom vremenu i istini jednog grada

danilo krstanovic (1)

Masakri, mučni momenti stradanja, opasnost, djeca u ratu, ljudi, uništene zgrade i teške emocije su sjećanja koja je Danilo zauvijek zabilježio

Fotografije koje govore o posljednjem ratu u Sarajevu, a zabilježio ih je pokojni Danilo Krstanović, izložene su večeras u sarajevskoj galeriji “Cvrčak i mrav”.

Fotografije koje najpribližnije govore o teškom periodu Sarajeva najbolje će pokazati čovjek koji je u njemu živio čitav svoj život, a Danilo se radeći za Reuters pobrinuo i da ih vidi cijeli svijet, navodi se u saopćenju.

Masakri, mučni momenti stradanja, opasnost, djeca u ratu, ljudi, uništene zgrade i teške emocije su sjećanja koja je Danilo zauvijek zabilježio.

– Iako je mrzio praviti takve fotografije jer, kako je govorio, “strašne scene rata ostaju pod kožom zauvijek”, znao je da to mora raditi i poslati svijetu sliku tadašnjeg Sarajeva. Danila više nema, ali njegove fotografije ostaju i svjedoče jednom vremenu i istini jednog grada, a u galeriji Cvrčak i mrav će narednih mjesec dana stajati kao podsjetnik na dane koje više nikada ne smijemo dozvoliti da se dese – ističe se u saopćenju galerije “Cvrčak i mrav”.