brčko

“Frančeškovi dani”: Održan koncert klasične muzike u Napretku

jasminaidarija

Voditeljica ove Napretkove aktivnosti magistrica hrvatskoga jezika Katarina Marošević je kazala da je manifestacija “Frančeškovi dani” ove godine ponudila bogate kulturne sadržaje iz književnosti i glazbe, ali i oblasti nauke i praktičnih vještina iz domena hortikluture i voćarstva

Koncert klasične muzike u izvedbi pijanistice Darije Jahić i violinistice Jasmine Kasumović održan je sinoć u dvorani HKD “Napredak” u Brčkom kao dio programa Napretkove manifestacije “Frančeškovi dani”, koja se od početka ovoga mjeseca realizira u tom gradu.

Voditeljica ove Napretkove aktivnosti magistrica hrvatskoga jezika Katarina Marošević je kazala da je manifestacija “Frančeškovi dani” ove godine ponudila bogate kulturne sadržaje iz književnosti i glazbe, ali i oblasti nauke i praktičnih vještina iz domena hortikluture i voćarstva.

– Naš večerašnji program će izvesti glazbenice Jasmina Kasumović i Darija Jahić. Riječ je o već afirmiranim umjetnicama koje u svojoj biografiji imaju zabilježene brojne nastupe. Brčanska publika nema tako često priliku uživati u kompozicijama klasične glazbe te će ovaj koncert svakako obogatiti program naše manifestacije. A na repertoaru dvojca Jahić- Kasumović večeras će se naći kompozicije Milana Prebande, G.F. Handela i B.Bartoka – kazala je Marošević.

Jasmina Kasumović, rođena Šehanović, rođena je 1996. godine u Traunseinu u Njemačkoj. Sa samo 16 godina položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a nakon godinu dana školovanje nastavlja u Grazu u Austriji na prestižnom univerzitetu Kunstununiversitat Graz. Godine 2017. završila je drugi ciklus školovanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu te stekla zvanje magistar muzičkih umjetnosti-violina. Pored brojnih priznaja i nagrada koje je dobila kao solistica i kao dio kamernog ansambla, ona ostvaruje zapažene rezultate i u oblasti edukacije. Pokrenula je nastavu violine u Srebreniku i Brčkom koja se realizira pri BZK Preporod. Mentorica je u multidisciplinarnoj školi za djecu School and School u Tuzli. Osim toga, komponira muziku za dječije predstave i televizijske emisije. Trenutno je zaposlena kao profesor violine u Srednjoj muzičkoj školi “Čestimir Mirko Dušek” u Tuzli.

Darija Jahić je rođena 1989. godine u Tuzli. Osnovnu muzičku školu je završila u Tuzli, a Srednju muzičku u Sarajevu u klasi profesorice Angeline Pap. Tokom školovanja usavršavala se na seminarima kod uglednih pijanista i pedagoga kao što su Aleksandra Romanić, Aleksandar Serdar, Jokut Mihajlović i Lovro Pogorelić.

Nastupala je na koncertima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Godine 2012. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za klavir u klasi profesorice Svetlane Chlaidze. Zvanje magistar muzičkih umjetnosti stekla je 2013. godine. Sudjelovala je na brojnim domaćim i inozemnim natjecanjima na kojima je osvojila jednu specijalnu, sedam prvih, dvije druge i jednu treću nagradu.

Pored toga, Jahić vodi Malu školu klavira pri BZK Preporod Brčko koja okuplja značajan broj polaznika. Trenutno je zaposlena kao profesor klavira u Srednjoj muzičkoj školi “Čestimir Mirko Dušek” u Tuzli.