Tomislavgrad

Franjevačka knjižnica izložila jednu od najmanjih knjiga na svijetu

najmanja knjiga (1)

Također su naveli da je 50-ih godina prošlog stoljeća izdana serija od četiri minijaturne knjig

Franjevačka knjižnica izložila je u svojim prostorijama u Tomislavgradu jednu od najmanjih knjiga na svijetu.

Kako su istaknuli iz spomenute knjižnice, knjiga je štampana u Münchenu 1952. na stranicama formata 3,5 x 3,5 mm, a uvezana je u korice od crne kože veličine 5 x 5 mm.

Može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom, a u njoj se nalazi Zakletva slobode (Der Freiheitsschwur) na sedam jezika: njemačkom, engleskom, francuskom, španjolskom, talijanskom, nizozemskom i švedskom.

Također su naveli da je 50-ih godina prošlog stoljeća izdana serija od četiri minijaturne knjige: ‘Zakletva slobode’, ‘Oče naš’, ‘Olimpijska prisega’ i ‘Volim te’.

– Neko vrijeme ovo su bile najmanje knjige na svijetu, ali u prethodnim desetljećima napravljene su, novijim tehnologijama, toliko malene knjige da se mogu čitati samo pod elektronskim mikroskopom – kazali su knjižničari Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu.

Dodali su kako je za njih ovu minijaturnu knjigu nabavio Ivica Ćurković, poznati kolekcionar i poznavatelj starina koji je rodom iz Tomislavgrada, a živi u Zadru.

Ćurković je prošle godine istoj ustanovi darovao još jednu vrijednu knjigu, staru 450 godina (štampana 1568. godine u Veneciji).

– Autor je rimski povjesničar i senator grčkog jezika Sin Cassio Aproniana – Rimska povijest (Dione Casio Niceo – Historico Greco Venezia) i koliko je poznato, to je dosad najstarija knjiga koju posjeduje naša knjižnica – kazali su knjižničari iz Tomislavgrada.