Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GODIšNJICA

Galerija 11/07/95 posvećena sjećanju na genocid u Srebrenici obilježava deceniju postojanja

Galerija srebrenica (1)

Galerija će nastaviti sa redovnim aktivnostima, koje se odnose na aktivno i kontinuirano umjetničko tematiziranje genocida u Srebrenici, kroz svakodnevno educiranje posjetitelja

Sarajevska “Galerija 11/07/95”, čija je misija održati trajno sjećanje na genocid u Srebrenici, ove će godine obilježiti deceniju rada u istrajavanju na istini o dešavanjima u proteklom ratu, nakon što je traga na njeg rad ostavio duži pandemijski period.

Rad te institucije u protekloj je godini u velikoj mjeri bio obilježen prilagođavanjem na situaciju izazvanu pandemijom covid-19. Primorani su bili na 15 mjeseci zatvoriti Galeriju, nakon čega je od juna 2021. ponovo otvorila vrata za posjetitelje.

– S obzirom na mjere koje su podrazumijevale ograničen broj posjetitelja, ali i na generalno manji broj turista u našem gradu u odnosu na prethodne godine, u 2021. godini smo uglavnom imali manje organiziranih grupa i posjeta, te manje događaja koji bi podrazumijevali veća okupljanja (otvaranja izložbi, edukativni događaji i slično) – kazao je u razgovoru za Fenu kustos Galerije 11/07/95 Emir Begtašagić.

Protekle godine, podsjetio je, Galerija 11/07/95 je obilježila 26. godišnjicu genocida u Srebrenici postavljanjem umjetničkog rada “Bosnian Girl” bosanskohercegovačke umjetnice Šejle Kamerić na fasadu zgrade u centru grada, gdje je smještena Galerija.

Cilj instalacije, pojasnio je, bio je osvjetljavanje uloge međunarodne zajednice u genocidu, ali i cjelokupnom ratu u Bosni i Hercegovini. Uz kampanju koja je realizirana na društvenim mrežama, nastojali su ukazati na predrasude i miskoncepcije koje je međunarodna zajednica tokom rata imala prema nama

– U 2022. godini Galerija 11/97/95 obilježava desetu godišnjicu postojanja, tako da su planovi vezani za osmišljavanje i realizaciju programa posvećenog deceniji rada – najavio je on.

Galerija će nastaviti sa redovnim aktivnostima, koje se odnose na aktivno i kontinuirano umjetničko tematiziranje genocida u Srebrenici, kroz svakodnevno educiranje posjetitelja.

– Osim toga, nadamo se da ćemo u narednoj godini uspjeti realizirati i novu privremenu postavku. Naše programske i edukativne aktivnosti u 2022. godini zavisit će od toka pandemije covid-19, ali ćemo svakako pronaći način da svoj rad na najbolji način prilagodimo novim uslovima – zaključio je za Fenu Emir Begtašagić.

Galerija 11/07/95 prva je memorijalna galerija-muzej u Bosni i Hercegovini. Izložbeni prostor kreiran je s namjerom da sačuva sjećanje na genocid u Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, na pogubljenje 8.372 osobe koje su tragično izgubile živote u julu 1995. godine.

Stalna izložbena postavka nudi dokumentarni prikaz onoga što je ostalo od Srebrenice nakon genocida. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja – fotografija, mapa, zvučnih i vizuelnih materijala Galerija-muzej posjetiteljima kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali tokom jula 1995. godine u Srebrenici. Također, kroz obrazovne programe i povremene tematske izložbe Galerija stavlja naglasak na aktuelne događaje u svijetu, ali i na historijsku prošlost nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.