Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija 11/07/95 predstavila rad na konferenciji EMA u Makedoniji

memorijalnagalerija_ema_konferencija12

Memorijalna Galerija 11/07/95 učestvovala je na konferenciji Evropske Muzejske Akademije 2017 (EMA) u Makedoniji, gdje je imala priliku da predstavi svoj rad pred uvaženim članovima Akademije, kao i predstavnicima drugih muzejskih institucija.

U okviru konferencije, Galerija 11/07/95 je dobila status kandidata za jednu od nagrada Akademije, a ostvarila je i značajne kontakte sa drugim muzejima.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici poznatih evropskih muzeja kao što su Evropski Centar Solidarnosti (Gdansk, Poljska), Riga Motor Museum (Latvia), Arheološki muzej (Grčka), GPO Witness History Visitor Centre (Dublin, Irska) i mnogi drugi.

Osim prezentiranja rada, Galerija 11/07/95 od ove godine postaje i jedna od partnerskih institucija Evropske Muzejske Akademije. Zaključivanje partnerskog odnosa predstavlja značajan iskorak Galerije u pravcu njenog etabliranja na muzejskoj sceni Evrope, kao i umrežavanja sa drugim muzejima i galerijama.

Evropska Muzejska Akademija je fondacija koja je osnovana s ciljem promoviranja istraživanja u oblasti muzeologije i muzeografije, promocije konstruktivne kritike i diskusija o novim muzeološkim znanjima. Kroz svoje aktivnosti, predavanja, kurseve, nagrade, ova zajednica nastoji da uveže muzejske radnike i stručnjake, razmjenjujući ideje i muzejske koncepte.

Galeriju 11/07/95 na konferenciji u Makedoniji predstavili su osnivač i direktor Galerije Tarik Samarah i koordinatorica programa Galerije Anela Hakalović, koji su ukazali na specifičnost te institucije čiji je cilj kroz hibridni koncept muzejskog i galerijskog prostora baviti se historijom u njenoj nezavršenoj formi.

Iako je Galerija usmjerena na čuvanje sjećanja na žrtve genocida, u svom radu kroz kombiniranje umjetničkog i dokumentarnog pristupa, nastoji da ponudi alternativu historijsko-političkim narativima koji u centar stavljaju zločin i počionice zločina, dok žrtve svode na statistiku i broj. Uzdižući individualno iskustvo i patnju žrtve kao mjesto razumijevanja i susreta – Galerija 11/07/95 osim programske i tematske usmjerenosti na zločin u Srebrenici, ali i na rat u BiH, u radu prezentira i promovira i teme koje se vežu za rat i zločine i na drugim mjestima i u drugim vremenima, pri čemu se uvijek u prvi plan stavlja status žrtve i njeno iskustvo.

Tarik Samarah učešče na konferenciji i zaključivanje partnerskog odnosa sa Evropskom Muzejskom Akademojom ocijenio je “dobrim pokazateljem ispravnosti puta kojim ide Galerija 11/07/95 – a to je kreiranje reprezentativne institucije koja će na dostojanstven način odavati počast žrtvama rata u BiH, biti snažan glas protiv ratova koji se dešavaju danas širom svijeta, a istovremeno formom i konceptom predvoditi i pratiti savremene muzejske tendencije”.

Galerija 11/07/95 otvorena je 2012. godine uz pomoć Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske (TIKA) i Opštine Stari Grad predvođenom načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, saopćeno je iz Memorijalne Galerije 11/07/95.