Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija 11/07/95 uspostavlja partnerski odnos sa EMA

EMA1

Galerija 11/07/95 učestvovala na konferenciji EMA 2017 (Evropska Muzejska Akademija 2017), gdje je imala priliku da predstavi svoj rad pred uvaženim članovima Akademije, kao i predstavnicima drugih muzejskih institucija. U sklopu spomenute konferencije, Galerija 11/07/95 je dobila status kandidata za jednu od nagrada Akademije, a ostvarila je i značajne kontakte sa drugim muzejima. U okviru konferencije koja se održala od 29. do 30. septembra u Makedoniji (Skopje), učestvovali su poznati evropski muzeji kao što su Evropski Centar Solidarnosti (Gdansk, Poljska), Riga Motor Museum (Latvia), Arheološki muzej (Grčka), GPO Witness History Visitor Centre (Dublin, Irska) i mnogi drugi.

Osim prezentiranja Galerije u okviru konferencije, Galerija 11/07/95 od ove godine postaje i jedna od partnerskih institucija Evropske Muzejske Akademije. Zaključivanje partnerskog odnosa predstavlja značajan iskorak Galerije u pravcu njenog etabliranja na muzejskoj sceni Evrope, kao i umrežavanja sa drugim muzejima i galerijama.

Evropska Muzejska Akademija je fondacija koja je osnovana sa ciljem promoviranja istraživanja u oblasti muzeologije i muzeografije, promocije konstruktivne kritike i diskusija o novim muzeološkim znanjima. Kroz svoje aktivnosti, predavanja, kurseve, nagrade, ova zajednica nastoji da uveže muzejske radnike i stručnjake, razmjenjujući ideje i muzejske koncepte.

Galeriju 11/07/95 su na konferenciji u Makedoniji predstavili Tarik Samarah, osnivač i direktor Galerije i Anela Hakalović, koordinatorica programa Galerije. U svojoj prezentaciji ukazali su na specifičnost ove institucije koja se kao hibridni koncept muzejskog i galerijskog prostora bavi historijom u njenoj nezavršenoj formi.

Iako je Galerija usmjerena na čuvanje sjećanja na žrtve genocida, Galerija 11/07/95 u svom radu, kroz kombiniranje umjetničkog i dokumentarnog pristupa, nastoji da ponudi alternativu historijsko-političkim narativima koji u centar stavljaju zločin i počionice zločina, dok žrtve svode na statistiku i broj. Uzdižući individualno iskustvo i patnju žrtve kao mjesto razumijevanja i susreta – Galerija 11/07/95 osim programske i tematske usmjerenosti na zločin u Srebrenici, ali i na rat u Bosni i Hercegovini, u svom radu prezentira i promovira i teme koje se vežu za rat i zločine i na drugim mjestima i u drugim vremenima, pri čemu se uvijek u prvi plan stavlja status žrtve i njeno iskustvo.

Tarik Samarah učešče na konferenciji i zaključivanje partnerskog odnosa sa Evropskom Muzejskom Akademojom ocijenio je “dobrim pokazateljem ispravnosti puta kojim ide Galerija 11/07/95 – a to je kreiranje reprezentativne institucije koja će na dostojanstven način odavati počast žrtvama rata u BiH, biti snažan glas protiv ratova koji se dešavaju danas širom svijeta, a istovremeno formom i konceptom predvoditi i pratiti savremene muzejske tendencije.”

Učešće na prestižnoj konferenciji EMA 2017 predstavlja još jedan korak u realizaciji zacrtane strategije uspostavljanja savremene muzejske institucije. Podsjećamo da je Galerija 11/07/95 ove godine bila također finalista takmičenja Museums in Short 2017, te da je prošle godine predstavljena u finalu nagrade EMYA Awards 2016.

Galerija 11/07/95 otvorena je 2012. godine uz pomoć TIKA-e – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Opštine Stari Grad na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.