Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija Novi Grad: Izložba istaknutog bh. slikara Behaudina Selmanovića

izlozba slika galerija ng00

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar i direktorica Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića Amina Rizvanbegović – Džuvić otvorili su danas u Galeriji Općine Novi Grad izložbu reprodukcije slika istaknutog bosanskohercegovačkog slikara Behaudina Selmanovića – Selmana.

Izložba će biti otvorena do 09. novembra, radnim danima od 8 do 16.30 sati, a posjetioci će imati priliku pogledati reprodukcije slika Behaudina Selmanovića, štampane na platnu, koje tretiraju mrtvu prirodu, figure i pejzaže, a koje će po završetku izložbe biti poklonjene Osnovnoj školi koja nosi njegovo ime.

Izložba je dio projekta „Ime moje škole“, kojeg zajednički realiziraju Općina Novi Grad i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a kojim su obuhvaćene sve osnovne škole sa područja općine. Cilj je da se kroz pojedinačne izložbe predstave ličnosti po kojima škole nose imena.

Govoreći o Behaudinu Selmanoviću, jednom od najistaknutijih bh. slikara koji je za svog života naslikao ogroman opus slika, direktorica Rizvanbegović – Džuvić, kazala je da za života, a ni nakon smrti ovaj istaknuti umjetnik nije puno izlagan.

„Za života je imao svega nekoliko izložbi, a poslije smrti bila je samo jedna retrospektivna izložba prije 30 godina, dok je drugu prije dvije godine organizirao Bošnjački institut – povodom 100 godina od rođenja slikara. Cilj je da se i stručnoj i široj javnosti, posebno mladim generacijama približi stvaralački opus ovog značajnog slikara, da nauče nešto o njemu, da on bude tema daljeg istraživanja i razmatranja, novih analiza i doživljaja. Njegove slike su zaista nešto što svakoga dodirne na neki način i ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Naš je cilj da mladi ljudi budu nosioci onoga što će promovirati i ubuduće ovog slikara. Zahvalnost dugujemo Općini Novi Grad koja je podržala ovaj projekat i koja inače prednjači u tome da podržava i realizira projekte koji štite i promoviraju naše kulturno-umjetničko nasljeđe“, rekla je direktorica Rizvanbegović – Džuvić.

Otvaranju izložbe su između ostalih gostiju prisustvovali učenici OŠ „Behaudin Selmanović“ sa direktorom Safetom Velićem.

„Ponosni smo što naša škola nosi ime velikog slikara, velikana bh. slikarstva Behaudina Selmanovića. Naša škola baštini tradiciju i djelo Behaudina Selmanovića. Prošle godine, povodom 100-godišnjice njegovog rođenja učenici i nastavnici likovne kulture sa direktorom su posjetili izložbu u Bošnjačkom institutu, a 6. aprila 2000. godine u našoj školi je uz veliku potporu članova porodice Behaudina Selmanovića održana reprezentativna izložba njegovih slika“, rekao je direktor Velić.

Hamdija Dizdar istakao je da je prilikom pripreme rada Galerije za ovu godinu dat veliki osvrt na domaće umjetnike i to kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji sa sedam institucija kulture. Dodao je da se radi o 22. izložbi koja je realizirana u tokom ove godine, podsjetivši da su građani imali priliku pogledati izložbu, koja je organizirana u povodu stotinu godina od rođenja našeg pjesnika Maka Dizdara, kao i veliki broj drugih izložbi, koje su organizirane u saradnji sa kantonalnim i državnim institucijama koje njeguju kulturno-historijsko nasljeđe grada Sarajeva i BiH.

Behaudin Selmanović rođen je u Pljevlju 1915. godine, a umro je u Sarajevu 1972. godine. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.