Galerija Samostana sv. Ante: Otvorena izložba slikara Zdravka Novaka

FNA_62508

Izložba likovnih radova akademskog slikara Zdravka Novaka iz Tuzle otvorena je večeras u Maloj galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu.

Postavka pod nazivom ‘Forma, boja, jazz i ja’ sadrži 40 radova i predstavlja dio bogatog opusa ovog nesvakidašnjeg umjetnika koji u sebi s podjednakim uspjehom dijeli strast prema likovnom izrazu, glazbi i sportu.

Specifikum autorovih predstavljenih radova jesu njegove pavte – kucane pločice, odnosno likovni radovi u metalu, koje uz apstrakcije, portrete i tapiserije čine temeljnu strukturu predstavljenog umjetničkog opusa.

Život i djelo ovog svestranog stvaraoca publici je predstavio likovni kritičar Vojislav Vujanović, ističući da široki opseg i raznovrsnost Novakovog opusa karakteriziraju specifičan kolorit i obilje nijansi, te da njegove slike u sebi nose glazbene elemente, neko unutarnje sazvučje koje se emitira i širi u prostoru, svjedočeći ogromnu stvaralačku moć i inventivnost umjetničkog izraza.

– Radi se o umjetniku koji motive ne traži u svakodnevnom životu. Ono što on stvara jeste iskustvo njegovog bića, njegovog duha i unutarnjeg stanja koje on suvereno prenosi na vlastita platna i druge oblike likovnog stvaralaštva – kazao je Vujanović.

Po riječima autora, u fokusu njegovog rada od 2004. godine su portreti kojih je ‘napravio’ više od 90, a njegova omiljena tehnika je suhi pastel koji je najprisutniji u slikama – apstrakcijama, kao formi njegovog poimanja svijeta i prostora, svjedočeći o stvaralačkoj moći i dubokoj spoznaji.

U osvrtu na apstrakcije, Novak ističe da inspiraciju za ovaj dio stvaralačkog opusa/likovnog izraza nalazi u svemiru, formama i bojama koje ga fasciniraju već duži vremenski period, tvoreći rafiniranu kompoziciju asocijativnih svjetova raznih kosmičkih agregatnih stanja, zvjezdanih prostora nesagledivosti.

Radi se o umjetniku čije je stvaralaštvo postalo prepoznatljivo, a koji za sebe kaže da uvijek traga za nečim novim, ne krijući zadovoljstvo što je u prilici predstaviti se sarajevskoj publici.

Put akademskog slikara Zdravka Novaka (Tuzla, 01. 04. 1934.), čovjeka koji umjetnost, naprosto, živi imao je vremenski dug i raznovrstan sadržaj. U Tuzli završava osnovnu i nižu muzičku školu, a gimnaziju i srednju muzičku u Varaždinu. Svira jazz, a bliski su mu instrumenti saksofon i flauta (bio stalni član Ansambla RTV u Beogradu). Radio je kao prosvjetni radnik. Tenis kao zahtjevan sport, vodio ga je kroz život. Dobitnik je plaketa Grada Tuzle i Sportskog društva ‘Sloboda’ za zasluge na sportskom polju (u Sarajevu 1952. godine osvojio juniorsko i seniorsko prvenstvo u tenisu).